APSURDI

Kad se kola javnih nabavki slome preko leđa đaka

U Jablanici službenim vozilima razvoze djecu do škole

OŠ “Suljo Čilić”: U ponedjeljak ih nije bilo 123 na nastavi. Facebook

Meliha Smajkic

15.9.2023

Da se dugotrajni postupci javne nabavke za prijevoz učenika i pogotovo neutemeljene žalbe u vezi s tim procesom prelamaju preko leđa školaraca i njihovih roditelja, pokazuju brojni primjeri, a najslikovitiji je u Jablanici. Tamošnji osnovci koji na nastavu u OŠ „Suljo Čilić“ dolaze iz rubnih dijelova općine nemaju organiziran prijevoz i zapravo brojni su i dalje izvan školskih klupa. Privatna firma koja je u posljednjih pet godina prevozila učenike povukla se iz poslova prijevoza učenika u ovoj školskoj godini jer, navodno, za to više nemaju računicu. Tog prijevoznika su odabrali jablanički roditelji, koji su im usluge prijevoza plaćali nakon što bi novac za to dobili na svoje račune iz općinske kase.

Jedino moguće

U Općini su to rješenje prije pet godina vidjeli kao jedino moguće, budući da upravo toliko traje za sada nerješiv postupak javne nabavke prijevoza učenika, a koji uporno na početak, s čak 39 žalbi od 2018. godine, vraća lokalna prijevoznička kompanija.

Begović: Pristala na ponudu. Avaz

Zbog takve situacije djeca su ostala bez prijevoza i, dok se pojedini roditelji dovijaju na razne načine, značajan broj učenika još ne pohađa nastavu koja je počela 4. septembra.

U međuvremenu su iz Općine pokušavali iznaći kakvo-takvo rješenje, a nakon što je načelnik Damir Šabanović obavijestio sugrađane da na raspolaganje stavlja službena vozila za djecu koja nemaju nikakav prijevoz u utorak se situacija s dolaskom đaka na nastavu popravila. Dok u ponedjeljak nastavi nisu prisustvovala 124 učenika, jučer se taj broj smanjio na 52. Jedna od onih koja je prihvatila, kako je rekla, ponudu načelnika je Mersiha Begović, majka troje učenika.

- Jedna moja djevojčica ima govorne poteškoće i gradivo koje mi učiteljica pošalje sama s njom ne mogu stići. S druge strane, moja djeca nemaju nikakav osjećaj da je nastava počela, nemaju obaveze i rekla sam da ću ih voditi makar taksijem dok se prijevoz ne riješi - kazala nam je Begović.

Održati proteste

Mahir Mešić, otac učenika šestog razreda koji bi na nastavu trebao dolaziti iz sela Ravna, kazao je kako njegov sin još nije upoznao ni razrednicu ni školske drugove. Mešić ne pristaje na ovakvo improvizirano rješenje, a za njega je ovo agonija kojoj se ne nazire kraj. postupkom s prijevoznicima. Postupak javne nabavke provode već tri godine, a do otvaranja ponuda nikad nije došlo zbog opstrukcija postupka neutemeljenim žalbama pojedinih prijevoznika.

Mešić: To nije rješenje. Avaz

- Općina je dužna osigurati prijevoz, Kanton je uplatio sredstva, ali se konkretno rješenje ne vidi ni nakon tri sastanka s načelnikom. Podnijeli smo, kao neformalna grupa, zahtjev za održavanjem protesta jer ne vidimo drugo rješenje već izaći na ulicu. Ovo je vanredna situacija. Roditelji pokušavaju na razne načine prevoziti djecu, a to nije rješenje - rekao je Mešić.

U Čitluku našli rješenje

Skoro identičan problem uspjeli su riješiti u Općini Čitluk, i to pregovaračkim postupkom s prijevoznicima. Postupak javne nabavke provode već tri godine, a do otvaranja ponuda nikad nije došlo zbog opstrukcija postupka neutemeljenim žalbama pojedinih prijevoznika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.