NE ODUSTAJU

Na narednoj sjednici NSRS po treći put neustavni Zakon o nepokretnoj imovini

Prvi put je usvojen 10. februara 2022. godine

Narodna skupština RS. BIRN BiH

S. S.

14.9.2023

Prijedlog Zakona o nepokretnoj imovini za funkcionisanje javne vlasti RS koji je na dnevnom redu pete redovne sjednice Narodne skupštine RS identičan je ranije usvojenom zakonu čiju primjenu je u aprilu prošle godine suspendovao visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt), a u septembru Ustavni sud BiH proglasio neustavnim i stavio ga van snage, otkriva Capital.

Jedina razlika između ova dva zakona od svega nekoliko članova je u članu 5. novopredloženog zakona koji kaže da njegovim stupanjem na snagu prestaje da važi treći zakon koji je usvojen u decembru prošle godine, a koji je također odlukom Ustavnog suda BiH stavljen van snage.

Reguliše svojinu

- Ovim zakonom reguliše se svojina na nepokretnoj imovini koja služi kao sredstvo vršenja i sprovođenja javne vlasti i koju koriste subjekti koji vrše tu vlast od potpisivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH - glasi prvi član Zakona koji je predložen kao treća tačka dnevnog reda na sjednici NSRS zakazanoj za 26. septembar.

U članu 2. zakona se precizira da su „subjekti javne vlasti Republika Srpska, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, javne ustanove i druge javne službe čiji je osnivač RS, odnosno jedinica lokalne samouprave (u daljem tekstu: subjekti javne vlasti)“.

- Nepokretna imovina koja se smatra vlasništvom subjekata javne vlasti iz člana 2. ovog zakona, po sili zakona, svojina je tih subjekata - kaže treći član.

Nepokretna imovina iz člana 3. ovog zakona, kao i raspodjela, upravljanje i raspolaganje tom imovinom od strane subjekata javne vlasti, kaže se dalje u članu 4. isto kao i u zakonu koji je proglašen neustavnim, utvrđuje se posebnim zakonima.

Poslije toga ide jedini član zakona po kome se novopredloženi zakon razlikuje u odnosu na zakon koji je proglašen neustavnim.

- Stupanjem na snagu ovog zakona prestaje da važi Zakon o nepokretnoj imovini koji se koristi za funkcionisanje javne vlasti (Službeni glasnik RS, broj 16/23) - kaže se u članu 5. zakona u kojem stoji još samo standardni član koji govori da stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku RS.

Treći put

Ovo je treći put da će se na dnevnom redu sjednice NSRS naći ovaj zakon. Prvi put je usvojen 10. februara 2022. godine. Tadašnja predsjednica RS Željka Cvijanović potpisala je ukaz o proglašenju i zakon je objavljen u Službenom glasniku RS broj 29/22 od 5. aprila prošle godine i trebao je da stupi na snagu osam dana kasnije.

No, dan prije stupanja na snagu visoki predstavnik je obustavio primjenu tog zakona do odluke Ustavnog suda, koji ga je u septembru 2022. proglasio neustavnim i stavio van snage.

Krajem prošle godine je NSRS ponovo usvojila sporni zakon. Klub Bošnjaka je tražio zaštitu nacionalnog interesa, kao i kod prvom usvajanja, ali je Ustavni sud RS odbio njihov zahtjev.

Ovaj put je Dodik potpisao ukaz 20. februara ove godine, a dan prije stupanja na snagu visoki predstavnik je obustavio njegovu primjenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.