ANALITIČAR

Ćerimagić: Ako idete protiv Šmita, a slabi ste kao opozicija RS, on će vam se osvetiti

Šmit daje Miloradu Dodiku izjavu koju može/će koristiti protiv već oslabljene opozicije Republike Srpske do kraja svijeta

Printscreen

D. H.

15.9.2023

Analitičar Inicijative za evropsku stabilnost (ESI) sa sjedištem u Berlinu Adi Ćerimagić komentirao je intervju visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt) za "Dnevni avaz".  

- "Imam razumijevanja za njih. Nije lako biti opozicija u Republici Srpskoj”, kaže. Gospodin Šmit zatim nastavlja s prilično bizarnim obrtom događaja, dajući Miloradu Dodiku izjavu koju može/će koristiti protiv već oslabljene opozicije Republike Srpske do kraja svijeta .

“Te stranke…, mogao bih reći i mjesto i vrijeme kada su njihovi čelnici tražili od mene da Bonskim ovlastima smijenim Dodika. Ubrzo nakon što sam stigao BiH, stalno su mi to ponavljali. Ali to su bili povjerljivi razgovori i ne mogu vam više reći. Kad ih sretnem, sigurno ću ih pogledati duboko u oči, možda će netko od njih pocrvenjeti.”

- Pouka koju svaki političar treba izvući iz ovoga: Visokom predstavniku se ne može vjerovati, ako idete protiv njega, on će se osvetiti (ako ste slabi kao opozicija u RS), poštovat će vas (ako ste jaki kao Dodik).

Pouka koju bi Kvinta trebala izvući iz ovoga: vrijeme je za postupno ukidanje bonskih ovlasti - smatra Ćerimagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.