DUGAČKA POZADINA

Dodikov savjetnik potegao pištolj na Momčila Mandića: Šta se krije iza današnjeg incidenta u Trebinju

Okuka je bio ratni policajac RS, a nakon rata je godinama radio za Mandića

Mandić i Okuka: Imaju historiju. Screenshot - Dejan Rakita / Pixsell

E. Ć.

17.9.2023

Današnji incident u Trebinju kada je savjetnik Milorada Dodika Branislav Okuka potegao pištolj na biznismena Momčila Mandića ima dugačku i burnu pozadinu.

Okuka je, kako su mediji pisali, bio ratni policajac RS, a nakon rata je godinama radio za Mandića. Otkaz je dobio navodno "zbog krađe goriva“ na pumpama u Mandićevom vlasništvu.

Obračunu u Trebinju prethodio je incident u Beogradu kojem je učestvovao Mandićev sin Vladimir Mandić, nekadašnji rukometaš i aktivista Srpske napredne stranke, prenosi "Slobodna Bosna".

Krajem juna ove godine narodni poslanik u Skupštini Srbije Miroslav Aleksić u toku zasijedanja upitao je Bratislava Gašića, ministra policije Srbije, šta je njegova policija poduzela nakon što je Vladimir Mandić, kako je kazao, „prijetio pištoljem jednom muškarcu na Novom Beogradu“.

Prema Aleksićevim riječima, ministar Gašić je odbio da govori o ovom slučaju. Prema njegovim saznanjima „oko 23.05 sati tri NN lica ušla su u zgradu i lupala na vrata Luke Okuke, koji je kroz špijunku na vratima video i prepoznao Vladimira Mandića koji je repetirao pištolj i uperio ga ka vratima, nakon čega su se sve tri lica udaljila džipom, a policijski službenici uvidom u video nadzor prepoznali su Vladimira Mandića koji je kod sebe imao pištolj“.

Miroslav Aleksić je kazao da je Mandić prošao bez ikakvih sankcija „jer ima povjerljive zadatke, treba da razbija proteste, radi svašta nešto i jedan je od važnijih aktivista Vučićevog SNS-a“.

Vladimir Mandić je hapšen tokom predizborne kampanje u RS prošle godine, zajedno sa članom SNS-a i poslanikom u Skupštini Srbije Adamom Šukalom, a privođen je i tokom izbora u Nikšiću (Crna Gora) skupa sa više osoba povezanih sa krimninalom.

Njegov otac Momčilo Mandić bio je poslanik u Narodnoj Skupštini Srbije u prošlom mandatu kao član Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

Mandić smatra da mu je hapšenje u Banjoj Luci "namjestila" ekipa oko Milorada Dodika, predvođena savjetnikom Branislavom Okukom, kao i da je Okuka današnjim potezanjem pištolja na Momčila želio poslati poruku Vladimiru da prestane sa progonom njegovog sina po Beogradu, prenosi "Slobodna Bosna".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.