POTPREDSJEDNIK PDP-A

Crnadak tvrdi: Šmit radi za Dodika i SNSD

Ima li iko da zaista misli da vrh SNSD-a, Republike Srpske i sam Dodik nisu znali da on dolazi, naveo je Crnadak

Igor Crnadak. Miomir Jakovljević / Ringier

H. J. I.

18.9.2023

Od momenta kada je Kristijan Šmit (Christian Schmidt) imenovan u maju 2021. godine, srpski član Predsjedništva, koji je u to vrijeme bio Milorad Dodik, nikada nije uputio zvaničan dopis Ministarstvu vanjskih poslova BiH, niti je usmeno obavijestio ministra da ovaj njemački diplomata ne može dobiti diplomatsku iskaznicu i da mu se ona ne smije izdati, tvrdi potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak, koji se poziva na informacije iz MVP BiH.

On kaže da, osim Dodika, to nije uradio ni niko od saradnika tadašnjeg srpskog člana Predsjedništva BiH.

"Preča posla"

– To je bilo vrijeme kada se završavala pandemija virusa korona i nije se ni moglo očekivati tada da Dodikovi savjetnici reaguju, jer je glavni međunarodni savjetnik u to vrijeme bio zauzet brojanjem para od zarade koja je nastala tako što je porodična firma te osobe prodala medicinsku opremu i respiratore Republici Srpskoj za desetine miliona КM. Dakle, imali su preča posla – rekao je Crnadak.

Podsjetio je da je srpski član Predsjedništva dio institucije koja vodi vanjsku politiku.

– Dalje, prema našim informacijama, ni Zoran Tegeltija, koji je tada bio predsjedavajući Vijeća ministara, nije uputio nikakav zvaničan dopis MVP-u, niti ih je usmeno obavijestio da se Šmitu ne smije izdati diplomatska iskaznica. Također, niti srpski član Predsjedništva, niti predsjedavajući Vijeća ministara nisu nikada na sjednicama institucija u kojima su se nalazili ovo pitanje stavili na dnevni red – rekao je Crnadak.

Veliki propust SNSD-a

Ističe da se iz ovoga zaključuje da se radi o velikom propustu srpskih kadrova i da ni SNSD-a, ni njihov predsjednik nisu ništa uradili da na bilo koji način otežaju ili zakomplikuju djelovanje Kristijana Šmita, osim što su davali izjave.

– Izjava nema veliko značenje, a pogotovo ako izjavljuju jedno, a rade drugo – poručio je Crnadak.

Kaže da, kada se napravi analiza i sagleda šira slika, u kojoj se nalazi i Šmitova izjava da su se na izborima desile manje nepravilnosti, zatim posjeta njemačke delegacije na dan SNSD-ovog kontramitinga, “kada se još nisu znale razmjere krađe, pa ni zvanični rezultati izbora, a oni su tada sa Dodikom šetali po Banjoj Luci, pa smiješne prijetnje hapšenjem, a onda dolazak Šmita u Banju Luku i na kraju neprimjeren pokušaj prljanja opozicije od strane Šmita”, zaključak je jasan.

– Šmit radi za SNSD i Dodika i oni rade za njega – tvrdi Crnadak.

On kaže da je čitao istraživanje da je preko 40 posto ljudi bilo hrabro da izjavi, što znači da ih je bilo i više, da su bili pod pritiskom kako da glasaju na izborima.

– Neka Šmit dobro pročita ovaj izvještaj – poručio je Crnadak.

Povlačenje pištolja na ulici

Pozvao je SNSD, kao najodgovorniju stranku u Republici Srpskoj da se oglasi oko tri teške i sramotne stvari koje su se desile u svega nekoliko dana.

– Imamo povlačenje pištolja na ulici, kao u kaubojskim filmovima, od strane Dodikovog savjetnika. Samo dan prije toga desilo se prostačko vrijeđanje novinara od strane načelnika Šipova, visokog funkcionera SNSD-a. I imamo još uvijek nerazjašnjenu dilemu famoznog Кike i kako je i na koji način taj čovjek mogao da boravi sam u kabinetu predsjednika Republike Srpske i snimi video koji je izazvao zgražavanje, pa i bijes naroda. SNSD treba da se oko svega toga oglasi. Zašto šute – pita Crnadak.

Na pitanje novinara kako komentariše Šmitov boravak u Banjoj Luci, Crnadak je rekao da je to dio dogovora sa Dodikom.

– Ima li iko da zaista misli da vrh SNSD-a, Republike Srpske i sam Dodik nisu znali da on dolazi? Ponavljam, sve je dogovoreno – izričit je Crnadak, prenosi SrpskaInfo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.