BILATERALNI ODNOSI

Argentina ukinula vize za građane BiH

Naglašena je potreba intenziviranja ekonomske saradnje, budući da je obim trgovinske razmjene u prošlosti bio minimalan

Kafier i Konaković. MVP BiH

S. S.

19.9.2023

Argentina je 5. septembra donijela odluku o ukidanju viza za građane BiH, prenio je danas šef diplomatije Argentine Santjagom Kafierom tokom susreta sa ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem.

Tokom susreta na marginama 78. zasjedanja Generalne skupštine UN argentinska strana informisala je delegaciju BiH da su dobri politički odnosi dvije zemlje, bez otvorenih pitanja i naglašeno prijateljstvo bez obzira na geografsku udaljenost.

Naglašena je potreba intenziviranja ekonomske saradnje, budući da je obim trgovinske razmjene u prošlosti bio minimalan, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Na sastanku je bilo riječi i o značaju razmjene posjeta na svim nivoima s ciljem unapređenja bilateralnih odnosa, saradnji BiH i Argentine u međunarodnim organizacijama, posebno u okviru UN, te kandidaturi BiH za članstvo u Ekonomskom i socijalnom savjetu za period od 2025. do 2027. godine.

Konaković i Kafier razmijenili su mišljenja i o političko-društvenim prilikama i vanjsko-političkim prioritetima obje zemlje, navedeno je u saopćenju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.