KONKURS ZA DJECU

Organizacija "Saobraćajna edukacija": Kod mladih širiti svijest o sigurnosti u saobraćaju

Glavna nagrada za takmičare po likovnim kategorijama te za foto&video takmičenje je bicikl

Takmičenje za djecu. Avaz

S. Muhić

21.9.2023

Organizacija „Saobraćajna edukacija“ raspisala je konkurs za takmičenje učenika u kreativnosti o temi “Sigurnost djece u saobraćaju, pokaži svoju kreativnost, 2023.”.

Dva dijela

Kako su naveli iz ove organizacije, za razliku od prošle, ove godine su konkurs obogatili tako da u 2023. imaju dva dijela, i to likovni dio konkursa za djecu iz vrtiča i učenike osnovnih škola gdje je takmičenje razvrstano po razrednim kategorijama i Foto&video dio konkursa samo za učenike od 5. do 9. razreda.

Glavna nagrada za takmičare po likovnim kategorijama te za foto&video takmičenje je bicikl. Učenici se mogu prijaviti do 15. oktobra 2023. godine.

Iz „Saobraćajne edukacije“ navode da je cilj konkursa to da učesnici na kreativan način razvijaju svijest o svojoj sigurnosti u saobraćaju (najprije kao pješaka i bicikliste) te značaju poštivanja saobraćajnih propisa, kao i važnosti promijene svojih eventualno loših navika i ponašanja u saobraćaju.

Nivo kulture

- Pozivamo sve učenike da se prijave, da učestvuju na konkursu. Vrlo važno nam je da se kod mladih širi svijest o sigurnosti u saobraćaju, da permanentno učimo o saobraćaju, da povećavamo nivo saobraćajne kulture, jer prema izvještaju UN-a, u svijetu svake 24 sekunde izgubimo jedan život u saobraćajnim nesrećama. To je 1,35 miliona svake godine.

Istovremeno, na globalnom nivou više od 500 djece ispod 18 godina izgubi život svakog dana u saobraćajnim nesrećama. Više od polovine globalnih smrtnih slučajeva u saobraćaju je među pješacima, biciklistima i motociklistima – poručili su iz organizacije „Saobraćajna edukacija“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.