LIDER PDP-A

Borenović: Pravosuđe slabo ili gotovo nikako ne daje odgovor na evidentne izborne krađe

Ovakvo pravosuđe dokazuje da je pravda spora, a da još nije dokazalo da li je uopšte dostižna, rekao je

Branislav Borenović. Dejan Rakita / PIXSELL

S. S.

20.9.2023

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović tražio je od Okružnog javnog tužilaštva u Doboju informaciju o broju procesuiranih osoba i statusu predmeta lica protiv kojih se vodi postupak vezano za izborne prevare na 2020. i 2022. godine u ovom gradu.

On kaže da se iz odgovora može zaključiti da pravosuđe slabo ili gotovo nikako ne daje adekvatan odgovor na "evidentne izborne krađe od kojih su one u Doboju bile toliko očigledne i javno dokumentovane."

Angažovanje grafologa

- Čak je bilo objavljeno da je angažovanjem ovlaštenog grafologa utvrđeno preko 20 posto falsifikovanih potpisa na izvodima iz biračkog spiska, što nedvosmisleno znači da je svaki peti glas falsifikat , tj. da je neko sa biračkog mjesta krađom identiteta povrijedi biračko pravo i izvrši krivično djelo za koje su predviđene višegodišnje zatvorske kazne. I pored ovih nedvosmislenih činjenica, utvrđenih nakon podnošenja krivičnih prijava po službenoj dužnosti koje su rezultirale i poništavanjem lokalnih izbora od 15. novembra 2020. na većini biračkih mjesta u Doboju, uvidom u dostavljene podatke dostavljene od Tužilaštva u Doboju, možemo reći da je rad pravosuđa poražavajući, ovoga u Doboju posebno.

Ovakvo pravosuđe dokazuje da je pravda spora, a da još nije dokazalo da li je uopšte dostižna. Prema informacijama koje su mi dostavljene iz Tužilaštva, a u vezi sa izbornim nepravilnostima na Lokalnim izborima 2020. godine, da se zaključiti da je od 67 optužnica protiv 315 osoba za krivično djelo izborne prevare, 5 optužnica protiv 6 osoba za neovlašteno korištenje ličnih podataka i 1 optužnice protiv 4 lica za djelo falsifikovanja isprave, a nakon izvršenih provjera, za čak 53 predmeta je donijeta odluka o neprovođenju istrage ili nije donesena tužilačka odluka. Zamislite skoro 3 godine su prošle, nema presuda, nema sankcija, uglavnom se donose odluke o nesprovođenu istraga ili nema odluka, pušteno je vremenu zaborava da se odgovorni za izbornu korupciju i njihovi nalogodavci aboliraju od bilo kakve krivične odgovornosti i kazni.

19 predmeta

A što se tiče opštih izbora oktobra 2022. godine, formirano je tek 19 predmeta, a za 5 je već donijeta odluka o neprovođenju istrage. Godinama se ne riješavaju pitanja brutalnih izbornih krađa na lokalnim izborima, a ponovljeni izbori su dokazali da je ukradeno ili dopisano, u nekim slučajevima, najmanje 17.000 glasova, što predstavlja biračku bazu jednog čitavog grada u RS, da su vještačenjem utvrđeni falsifikovani potpisi i glasovi za petinu birača. Za opšte izbore je formirano tek 19 predmeta, a dobro se sjećamo zaplijene vreća sa biračkim materijalom, batinaša koji su se pojavljivali na biračkim mjestima i niz drugih nepravilnosti. Takođe, nije poznato da su potencijalni nalogodavci, kao i oi u čije ime su se krali glasovi, uopšte predmet istrage, niti imaju svojstvo osumnjičenih.

Po ko zna koji put ponavljam: dok neko ne završi u zatvoru i dobije zakonom propisanu kaznu za krivično djelo izborne prevare od 3, a za neka čak i do 5 godina, bit će uvijek veliki broj spremnih da za ličnu korist, kakva god ona bila, vrši izborne prevare. U tom smislu, pravosudne institucije nose ogromnu odgovornost za budućnost ove zamlje. I na kraju, u ovom nevjerovatnom i izokrenutoom sistemu pravosudno-izborne nepravde jasno je da nema kazni, sankcija ali je i jasno da ima i nagrada i napredovanja, pa je tako imenovanjem Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, donedavno glavni tužilac dobojskog Tužilaštva nagrađena za glavnog republičkog tužioca u RS. Zemlja čudesa ili paradoksa, svejedno, ali je svakako apsurdno - poručio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.