JEDINSTVENI DOGAĐAJ

Sve je spremno za 9. po redu vertikalni maraton "Avaz Tower Running"

Utrka će se održati u subotu, 23. septembra sa početkom u 9:30 sati

Sa press konferencije. N. Šaljić / Avaz

H. J. I.

21.9.2023

Kompanija "Avaz-roto press" u subotu, 23. septembra, u najvišoj zgradi u Bosni i Hercegovini organizira 9. po redu vertikalni maraton "Avaz Tower Running".

Povodom utrke, u „Avaz Twist Toweru“ danas je održana konferencija za medije na kojoj su se obratili direktor tornja Haris Škopo, direktor marketinga kompanije „Avaz-roto press“ Dejan Nikolić i atletski trener Islam Đugum.

Cilj utrke na 36. spratu

Škopo je iznio više detalja o samom tornju, kao i o sigurnosnim aspektima utrke.

- Vertikalni maraton "Avaz Tower Running" je veoma zahtjevan. Na 36. spratu ovog jedinstvenog objekta nalazi se vidikovac, na kojem će biti cilj utrke koja ima 780 stepenica. Kada je u pitanju sigurnost svih učesnika, sve nadležne službe su obaviještene te će na dan utrke biti prisutne na licu mjesta, kao i naše interne službe. Pozivam vas sve da nam se pridružite u subotu - rekao je Škopo.

Škopo: Obaviještene sve nadležne službe. N. Šaljić / Avaz

Kako je istakao Nikolić, na ovogodišnjem maratonu uvedene su neke novine.

- U pitanju je dječiji korner za one najmlađe, koji će moći da dođu i da provedu kvalitetno vrijeme sa svojim roditeljima i drugim učesnicima - kazao je Nikolić.

Porodica fokus ovogodišnje utrke

Pojasnio je zašto je porodica u fokusu ovogodišnje utrke.

- Želimo da ovo bude porodičan dan i kao takvog ga najavljujemo, želimo da nam se što više porodica pridruži u subotu. Za svako zdravo društvo je potrebna i zdrava porodica, a kao temelj toga je najbolje i najbitnije da se u subotu pošalje poruka da je u zdravom tijelu zdrav duh. Sport je okosnica svih pozitivnih navika koje želimo da promoviramo - istakao je Nikolić.

Osvrnuo se i na tehničke detalje utrke te je podsjetio da su prijave otvorene u nekoliko različitih kategorija.

Nikolić: Sport je okosnica svih pozitivnih navika. N. Šaljić

- Za utrku se možete prijaviti u nekoliko kategorija, a to su profesionalci žene i muškarci (od 18 do 55 godina – trčanje do 36. sprata), rekreativci žene i muškarci (od 18 do 55 godina – trčanje do 4. sprata), tinejdžeri 12-18 godina (trčanje do 4. sprata), kao i dječija utrka namijenjena za one najmlađe do 12. godina koja će biti revijalnog karaktera. Ove godine smo i za rekreativce osigurali nagradni fond. Svi takmičari će dobiti i bogate startne pakete prije same utrke. Do sada se prijavilo skoro 300 učesnika, a svi zainteresirani se još mogu prijaviti putem portala Avaz.ba ili na recepciji „Avazovog“ tornja. Prijava je besplatna, a, kada su u pitanju naši maloljetni takmičari, njih moraju prijaviti roditelji - zaključio je Nikolić.

Adrenalinski izazov

Atletski trener i bivši olimpijac Islam Đugum istakao je da je vertikalna utrka zaista veliki adrenalinski izazov za sve trkače.

- Za vertikalne maratone možemo reći da spadaju u kategoriju ekstremnih sportova. Preporučujem svima da se pridržavaju svih uputa, bit će prisutno medicinsko osoblje koje će pružiti podršku svim takmičarima prije samog početka utrke. 

Đugum: Adrenalinski izazov. N. Šaljić / Avaz

Kako bi svi rezultati bili validni, koristit ćemo sistem elektronskog mjerenja, a bit će prisutne i sudije koje će kontrolirati utrke. Ali, prije svega, ovo trebamo shvatiti kao porodični dan i priliku za druženje, a rezultat je generalno manje bitan. Ako mi ne vodimo računa o našoj djeci i budućnosti, neće niko drugi - poručio je Đugum. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.