NJUJORK

Šefovi diplomatije zemalja iz regiona razgovarali o nasljedstvu: Srbija jedina bez predstavnika

Ministri BiH, Hrvatske, Slovenije i Sjeverne Makedonije žale što su predstavnici Srbije odlučili da ne prisustvuju sastanku, navodi se u saopćenju

Sastanak šefova diplomatije u Njujorku. Ministarstvo vanjskih poslova BiH

N. H.

22.9.2023

Na marginama Generalne skupštine UN-a mnogi zvaničnici organizuju niz susreta, a to je bio slučaj kada su u pitanju i šefovi diplomatija zemalja bivšje Jugoslavije. Tema njihovog sastanka bila je sukcesija imovine.

Prema saopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH, tema razgovora odnosila se na ubrzavanje implementacije Sporazuma o pitanjima sukcesije.

- Ministri vanjskih poslova zemalja sukcesora bivše SFRJ sastali su se u Njujorku kako bi razgovarali o tome kako ubrzati implementaciju Sporazuma o pitanjima sukcesije. Zemlje koje su prisustvovale sastanku složile su se da će blisko sarađivati na rješavanju otvorenih pitanja te su odlučili da se sastaju na redovnoj osnovi – navodi se u saopćenju. 

Upućen je i svojevrsni vid kritike na činjenicu da srbijanske diplomate nisu prisustvovale sastanku.

- Ministri Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Sjeverne Makedonije žale što su predstavnici Srbije odlučili da ne prisustvuju sastanku – saopćili su.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.