BIH BILJEŽI STALNI RAST

Internet trgovinu u FBiH će obavljati samo registrovani trgovci?

Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH pred članovima Vlade bi trebao biti do kraja ove godine, nakon čega će biti upućen u parlamentarnu proceduru

BiH bilježi rast online kupovine. AP

N. H. / Nezavisne novine

22.9.2023

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH predlaže, između ostalog, prilikom oglašavanje obvezivanje e-trgovaca da se identifikuju kao fizičko lice ili registrovani trgovac.

Prodaja na daljinu

Tokom pandemije virusa COVID-19 i sveopćeg „lockdowna“, Bosna i Hercegovina je svjedočila procvatu elektornskog trgovanja, prvenstveno zbog nepostojanja druge opcije, ali se građani sve više odlučuju na kupovinu preko interneta.

- Prodaju na daljinu može da organizuje samo trgovac koji se registrovao za tu vrstu trgovine, te dobije šifru djelatnosti od nadležnog registarskog suda. Ovako piše u novom tekstu zakona. Nije moguće kontrolisati sve koji preko društvenih mreža ponude prodaju proizvoda, te je prijedlog da se e-trgovci prilikom oglašavanja obavežu da se identifikuju kao fizičko lice ili registrovani trgovac. 

Registrovani trgovac ima obavezu da naznači registarski broj, a na kupcima je da odluče hoće li kupiti od e-trgovca koji nije ostavio podatke za eventualne žalbe ili reklamaciju ukoliko žele sigurnu trgovinu – naveli su iz Ministarstva trgovine FBiH

Ranije je rečeno, Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH pred članovima Vlade bi trebao biti do kraja ove godine, nakon čega će biti upućen u parlamentarnu proceduru.

Razumijevanje globalnih trendova

Predsjednik Odbora za ekonomski i finansijsku politiku u Parlamentu FBiH Admir Čavalić za „Nezavisne novine“ rekao je da navedeno nije moguće uraditi u kontekstu koji se spominje razumijevaći globalne trendove.

- Ovim se veća mogućnost daje ponuđačima koji mogu biti fizička, pravna lica i slično. Naravno, zakon još nije došao do Vlade FBiH, ni do parlamentarne procedure, i vidjećemo u kojem će obliku doći. Svakako ide kao Nacrt zakona, tako da vjerujem da će se dosta stvari izmijeniti – kazao je Čavalić.

Prema njegovim riječima, zakonom treba zaštititi potrošača, ali napraviti bilans da se ne ide u načelnu zaštitu po cijenu uništenja razvoja online platformi koje su omogućile brojnim građanima ostvarenje prihoda, kao i dobijanje poželjenog za potrošače.

Inače, izmjenama Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH se planira i uvođenje neradne nedjelje u prodajnim objektima, te se razmatra mogućnost uvođenja samouslužnih pumpi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.