"NIJE VISOKI PREDSTAVNIK"

Ambasada Rusije o komunikeu PIC-a: Tragikomični Šmit najbolji je argument u korist zatvaranja OHR-a

Uzurpacija od strane pojedinih članova Upravnog odbora prava na "imenovanje" visokog predstavnika apsolutno je neprihvatljiva, navode

Igor Kalabuhov. Facebook

H. J. I.

22.9.2023

Ambasadori zemalja-članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (UO PIC) ponovo su iskazali čvrstu i dosljednu podršku mandatu visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) i Uredu visokog predstavnika (OHR) u nadzoru nad provedbom civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir (GFAP).

Ovo je navedeno u njihovoj zajedničkoj izjavi. 

"Šmit nije visoki predstavnik"

Povodom komunikea PIC-a, oglasili su se iz Ambasade Rusije u BiH.

- Njemački državljanin Kristijan Šmit (Christian Schmidt) nije visoki predstavnik u BiH bez relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

Uzurpacija od strane pojedinih članova Upravnog odbora prava na "imenovanje" visokog predstavnika apsolutno je neprihvatljiva.

Što se tiče pomenutog pisma Generalnog sekretara UN-a, u ovome slučaju ono samo potvrđuje da nigdje i nikako ne postoji odgovarajuća rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, kojom se odobrava kandidatura Kristijana Šmita. Stoga je nelegitiman.

"Kralj je stvarno go"

Sama činjenica da se nakon značajnog vremenskog perioda "rada" Kristijana Šmita pojedini ambasadori okreću temi legitimiteta njemačkog državljanina – sve to izričito potvrđuje da ni oni sami ne vjeruju u njega. Zaista, haotični postupci Kristijana Šmita i njegova nerazumljiva retorika doveli su do razočarenja čak i onih u Bosni i Hercegovini koji su naivno vjerovali u takozvanu "međunarodnu zajednicu".

Odavno je svima jasno da je kralj stvarno go. Tragikomična persona Kristijana Šmita najbolji je argument u korist zatvaranja Ureda visokog predstavnika.

Ali i sami međunarodni "zagovarači" Dejtona pokazuju zapanjujuće zanemarivanje riječi i duha Mirovnog sporazuma.

Dodikova titula

Nedostaje njima hrabrosti da u “izvornom” engleskom tekstu navedu pun naziv funkcije Milorada Dodika - predsjednika Republike Srpske, koju skrivaju u skraćenici RS. Ali ipak "branioci" Dejtona trebalo bi da znaju da je Republika Srpska punopravni učesnik Mirovnog sporazuma.

I oni bi također trebali znati da je njihov posao potpomaganje pravednoj, uravnoteženoj primjeni odredbi Dejtonskog sporazuma, a nikako ne zastrašivanje, ne prijetnje i ne nasilno promoviranje "euroatlantske perspektive".

Upozoravamo da će svu odgovornost za raspirivanje ionako zakomplikovane unutrašnje političke situacije u Bosni i Hercegovini posredstvom korištenja persone Kristijana Šmita kao i instrumenata "bonskih ovlaštenja", na koje on nema pravo, svu odgovornost će snositi autori izjave od 22. septembra 2023. godine - navode u saopćenju Ambasade Rusije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.