KO JE ZAKAZAO

Frapantne scene iz stana u centru Sarajeva: Vlasnica iza rešetaka, psi uginuli od gladi

Prema tvrdnjama stanara, vlasnica stana je E. V., koja je ranije uhapšena, a pse je ostavila na milost i nemilost sudbini

Jedan pas preživio, ali je u teškom stanju. Facebook

22.9.2023

U centru Sarajeva desio se zločin nad životinjama kakav normalan ljudski um ne može pojmiti. Naime, policija je, nakon brojnih poziva stanara, ušla u stan u ulici Muhameda Hadžijahića na Koševskom Brdu i tamo zatekla dva uginula psa, kao i jednog preživjelog koji je u izuzetno teškom stanju.

Obijali bravu

Prema tvrdnjama stanara, vlasnica stana je E. V., koja je ranije uhapšena, a pse je ostavila na milost i nemilost sudbini, ne obavijestivši nikoga da su životinje „zarobljene“ u stanu. Članovi udruženja za zaštitu životinja, uz pomoć policajaca, predsjednika stanara i komisije, dva stanara te bravarom iz firme „OKI Upravitelj“, ušli su u stan kako bi spasili životinje.

- U stanu su zatečeni dva leša i jedan živ pas. O svemu su obaviještene nadležna krim-služba, veterinarska inspekcija, kao i sanitarna inspekcija - kazali su iz udruženja.

Ponukani strašnom sudbinom koja je zadesila pse pronađene u stanu na Koševskom Brdu u Sarajevu, reagirali su i iz Fondacije „Dogs Trust BiH“.

- Odgovornost i humanost prema životinjama je imperativ svakog progresivnog društva koji želi dobrostanje za ljude u svojoj zajednici. Ovakav odnos i odgovorno, humano držanje pasa propisano je i državnim zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja. U ovakvom slučaju veoma je važno ispitati cjelokupan slučaj, identificirati razloge i odgovorne za ovakav ishod te poduzeti korake da se nešto slično više ne ponovi, a psu koji je preživio pružiti adekvatnu veterinarsku skrb, smještaj i pažnju – kazala je Sanja Bianculli, šef Odjela za marketing i PR Fondacije „Dogs Trust BiH“.

Neadekvatni uvjeti

Spašavanje psa s ulice, dodala je, ne znači skloniti ga bilo gdje.

- Možda psa spašavate od potencijalne povrede na ulici, ali, ako ne osigurate sve potrebno, moguće je da je to “spašavanje” zapravo zlostavljanje koje, kao što je sada slučaj, za pse mogu završiti kobno, jer držanje pasa u neadekvatnim uvjetima i nagla promjena njegovog ritma i navika može u najmanju ruku rezultirati stresom, što nadalje rezultira u ugrožavanje zdravlja i eventualnu promjenu ponašanja psa – kazala je Bianculli.

Zakonski okviri

BiH ima sve zakonske okvire, a institucije su obavezne da omoguće nadzor nad svim imaocima pasa, ali i ukažu na stanje pasa koji nisu u vlasništvu, u čemu im pomaže i Fondacija „Dogs Trust BiH“. Kroz programe koje finansiraju te kontinuirano podizanje svijesti, u kombinaciji s nadzorom i sankcijama, može se unaprijediti dobrobit nedužnih životinja i cijele zajednice.

- Posebno je važno naglasiti da nelegitimno zbrinjavanje pasa u neuvjetnim i neregistriranim mjestima, te nelegitiman transport i izvoz pasa, uzrokuje samo patnju za životinje, kao i širenje bolesti, a time šteti i cijeloj zajednici. Pozivamo nadležne institucije da se i same oglase i informiraju javnost o ishodu istrage i sudbini preživjelog psa, te o mjerama nadzora i obavezama građana da se prema životinjama odnose humano i odgovorno – navela je Bianculli.

Način pomoći

- Fondacija „Dogs Trust“ već gotovo punih 11 godina, između ostalih vrijednih načina pomaganja u unapređenju dobrobiti pasa i humanom i zakonskom upravljanju populacijom pasa, podiže svijest i educira o važnosti odgovornog držanja pasa, što podrazumijeva preuzimanje vlasništva nad psom, veterinarske tretmane, odgovarajući, prozračan prostor za boravak, zdravu hranu i čistu vodu u odgovarajućim količinama koje propisuje veterinar, dovoljno fizičke i mentalne vježbe, ljubav i pažnju - kazala je Bianculli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.