KONAČNO

Započela procedura za smjenu direktorice KCUS-a: Sebija leti, dolazi Ismet

Haris Vranić preuzet će Opću bolnicu, a u ministarsku fotelju u Vladi KS trebao bi sjesti Ademir Spahić

Avaz

Piše: Ema Maslo

25.9.2023

Vlada Federacije BiH formirala je komisiju koja će razmatrati legalnost Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Kako je potvrdio potpredsjednik Federalne vlade Vojin Mijatović, na sjednici u četvrtak traženo je od kantonalnih vlada koje su osnivači KCUS-a da u roku od pet dana dostave prijedloge za vršioce dužnosti novih članova UO.

Oduzeta zvanja

On je rekao i da se nada da će već na sljedećoj sjednici Vlade FBiH razriješiti postojeći Upravni odbor, koji je, prema Statutu, trebao smijeniti direktoricu KCUS-a Sebiju Izetbegović, ali nije.

S obzirom na oduzeta zvanja, Sebija krši Statut KCUS-a i odmah je trebala biti razriješena dužnosti, no to Upravni odbor nije uradio. Iz Vlade FBiH očekuju da će se ubrzo postaviti novi odbor koji će konačno smijeniti Izetbegović s ove pozicije.


Inače, pravna služba KCUS-a već je počela pripreme za raspisivanje konkursa za novog direktora KCUS-a. Naime, 9. oktobra, tri mjeseca prije isteka mandata, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH i Statutu KCUS-a, raspisuje se oglas za generalnog direktora KCUS-a.

Nekoliko imena

Nekoliko imena je u igri. No, prema informacijama „Avaza“, na Sebijino mjesto sjest će Ismet Gavrankapetanović, aktuelni direktor Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, koji je iz najveće zdravstvene ustanove u BiH otišao zbog Sebije Izetbegović.

Na njegovo mjesto će Haris Vranić, ministar zdravstva u Vladi KS, a, kako saznajemo, njegovu funkciju u Vladi mogao bi preuzeti Ademir Spahić, predsjednik Upravnog odbora Doma zdravlja KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.