SVAKOG NOVEMBRA

Francuska će dodjeljivati nagrade za novinarsku hrabrost u čast Ane Politkovskaje i Armana Soldina

Arman je Sarajlija, koji je poginuo u Ukrajini, a Politkovska je otvoreno pisala o Putinovom režimu, korupciji, ratu u Čečeniji i likvidirana je

Politkovskaja i Sodin: Hrabri novinari. Facebook

N. Aj.

25.9.2023

Ministrica za Evropu i vanjske poslove Francuske Katrin Kolona (Catherine Colonna) najavila je da će nagrada "Anna Politkovskaya – Arman Soldin" za novinarsku hrabrost biti dodijeljena prvi put u novembru 2023. godine.

- Na inicijativu ministrice i Dimitria Mouratova, dobitnika Nobelove nagrade za mir 2021. i suosnivača ruskih opozicionih novina "Novaya Gazeta", ova nagrada je ustanovljena sa željom da se odlikuje rad novinara i novinarki reportera u misiji širenja slobodnih, vjerodostojnih i kvalitetnih informacija sa kriznih ili ratnih područja - saopćeno je iz Ambasade Republike Francuske u Bosni i Hercegovini.

Iz Ambasade podsjećaju kako nagrada "Politkovskaya - Soldin" odaje počast dvijema ličnostima, koje simboliziraju novinarsku hrabrost, ubijenim tokom njihovog rada.

- Novinarka Anna Politkovskaya radila je u Rusiji za novine "Novaya Gazeta", čije su istrage o korupciji, ugrožavanju ljudskih prava i rat u Čečeniji koštale života šestero novinara ove redakcije. Ona nije prestala sakupljati informacije uprkos prijetnjama koje je dobivala. Novinar i reporter AFP-a, Arman Soldin, po cijenu života, dao je svoj doprinos slanju informacija u svijet o realnosti ruske agresije na Ukrajinu, putem fotografija sa fronta od februara 2022. godine - navodi se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, nagrada "Politkovskaya - Soldin" dodijeljivat će se svake godine oko 2. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločine protiv novinara, kojeg su ustanovile Ujedinjene nacije na inicijativu Francuske 2013. godine.

Novinari koji se žele prijaviti mogu poslati svoju prijavu do 3. oktobra 2023 u 23.59 putem obrasca: https://www.diplomatie.gouv.fr/fr/politique-etrangere-de-la-france/droits-de-l-homme/actualites-et-evenements-sur-le-theme-des-droits-de-l-homme/actualites-2023-sur-le-theme-des-droits-de-l-homme/article/prix-anna-politkovskaia-arman-soldin-du-courage-journalistique-appel-a, navodi se u saopćenju.

Arman je, podsjećamo, Sarajlija, koji je dugi niz godina živio i radio u Francuskoj. Poginuo je u Ukrajini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.