VAŠINGTON

Konaković se sastao sa predstavnicima bh. dijaspore u SAD

Konaković je upoznao sagovornike sa novim pristupom u odnosu sa dijasporom od kako je imenovan za ministra vanjskih poslova BiH

Slikano tokom posjete. MVP BiH

H. J. I.

27.9.2023

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se jučer u Vašingtonu, tokom radne posjete Sjedinjenim Američkim Državama, sa predstavnicima bosanskohercegovačke dijaspore Ismailom Ćidićem, Jasminom Ćeskom i Almasom Šehićem.

Novi pristup u odnosu sa dijasporom

Ministar Konaković je tom prilikom iskazao zadovoljstvo što vidi mlade ljude porijeklom iz Bosne i Hercegovine obrazovane, na značajnim pozicijama te uspješne privrednike i kao takve cijenjene i prepoznate osobe u SAD. Posebno je naglasio važnost njihovog interesovanja za BiH i osjećaj koji imaju za domovinu. Upoznao je sagovornike sa novim pristupom u odnosu sa dijasporom od kako je imenovan za ministra vanjskih poslova BiH. Dodao je da je tokom zvaničnih susreta u inostranstvu uveo praksu da se sastane sa predstavnicima bosanskohercegovačke dijaspore, koja ulaže velike napore u promociju naše države diljem svijeta.

Na sastanku je istaknut značaj bosanskohercegovačke dijaspore u Sjedinjenim Američkim Državama koja je brojna, ali na neki način zapostavljena, osim u vrijeme predizbornih kampanja. Predstavnici dijaspore su naglasili da nove generacije Bosanaca i Hercegovaca žele pomoći svojoj državi.

Više susreta i bolja komunikacija

Predložili su, tokom razgovora sa ministrom Konakovićem, više susreta i bolju komunikaciju sa predstavnicima vlasti u BiH, kao i institucionalnu podršku u organiziranju dijaspore u SAD. Dogovorena je i posjeta šire delegacije iz BiH najbrojnijim bosanskohercegovačkim zajednicama u SAD iduće godine.

Ćidić, Ćesko i Šehić su mladi uspješni ljudi, bh. porijekla, koji žive i rade u SAD. Ismail Ćidić je stručnjak za odnose s medijima. Zaposlen je u kompaniji Kivvit u Vašingtonu, koja se bavi komunikacijama i kreativnim zastupanjem. Jasmin Ćesko je programski specijalist koji radi u Saveznoj agenciji za upravljanje hitnim situacijama (FEMA) već osam godina, dok je Almas Šehić vlasnik IT softverske kompanije “Mismo Dynamics” i inicijator ideje približavanja digitalnog nomadizma našoj zemlji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.