RASPOREĐIVANJE SNAGA

Migrantska kriza ponovo tema u EU: Ministri unutrašnjih poslova danas o pritisku s kojim se susreću pojedine članice

Jučer je reporter "Avaza" boravio u Krajini, gdje je zajedno sa GPBiH pratio rad po pitanju sve većeg broja migranata koji pokušavaju stići u Hrvatsku

Migranti u Krajini. Avaz

S. S.

28.9.2023

Ministri unutrašnjih poslova zemalja članica EU razmatrat će danas u Briselu problem sve većeg broja migranata sa kojim se susreće dio članica EU.

Ministri unutrašnjih poslova prvenstveno će se fokusirati na vanjski aspekt migracija, ali i pokušati pronaći rješenje za učinkovitije zaustavljanje novih migrantskih valova. Najavljeno je kako će se posebna pažnja posvetiti planu Evropske komisije za rješavanje pritiska kojeg trenutno osjeća Italija.

No, bit će govora i o drugim migrantskim rutama, a jedna od njih prelazi i preko područja Hrvatske.

S obzirom na sve jači migrantski pritisak vlada Italije odobrila je povećanje broja vojnika na ulicama svoje zemlje koji bi trebali doprinijeti ispunjenju tamošnjeg zadatka, a to je od ranije poznata operacija „Sigurne ulice“, s kojom se želi suzbiti i potpuno smanjiti kriminal na ulicama. Italijanska vojska najviše će biti stacionirana na željezničkim stanicama gdje je sve veći broj migranata i gdje je zabilježen porast kriminala.

Podsjećamo, jučer je reporter "Avaza" boravio u Krajini, gdje je zajedno sa Graničnom policijom pratio rad po pitanju sve većeg broja migranata koji pokušavaju da stignu do Hrvatske.

Samo u jednoj kući je pronađeno više od 70 migranata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.