GRANIČNA AGENCIJA EU

Većina ilegalnih ulazaka u EU preko zapadnog Balkana

Migranti na toj ruti uglavnom su iz Burundija, Avganistana i Iraka

Otkriveno preko 128.000 ilegalnih ulazaka. MUP SRBIJE

A. Č.

14.11.2022

Broj ilegalnih ulazaka migranata porastao je na više od 275.000 u razdoblju od januara do oktobra ove godine, saopštila je u ponedjeljak, 14. novembra, granična agencija Evropske unije.

Ta brojka je 73 posto veća nego u isto vrijeme 2021. i najveća od vrhunca zabilježenog 2016., saopšteno je.

Evropska agencija za graničnu i obalnu stražu (Frontex) navela je da se većina ulazaka i dalje događa na ”zapadnobalkanskoj ruti”, gdje ih je otkriveno preko 128.000 ilegalnih ulazaka.


Više od 500 policajaca

Migranti na toj ruti uglavnom su iz Burundija, Avganistana i Iraka.

Frontex je saopštio da se veliki broj prelazaka na području Zapadnog Balkana ”može pripisati opetovanim pokušajima prelaska granice migranata koji su već prisutni” u tom području, ali i ljudima koji ”zloupotrebljavaju bezvizni režim”.

Rečeno je da neki migranti lete bez viza u Beograd, glavni grad Srbije, koji nije u EU, a zatim idu prema vanjskoj granici 27-članog bloka.

Kao odgovor, Frontex je u regiju poslao više od 500 policajaca i službenika.


Središnja mediteranska ruta

Sveukupno više od 2.300 policajaca i osoblja Frontexa učestvuje u raznim operativnim aktivnostima na vanjskoj granici EU-a, saopštila je agencija.

”Središnja mediteranska ruta”, s migrantima koji uglavnom pokušavaju doći do Italije, takođe je zabilježila porast neovlašćenih dolazaka od 48 posto, premašivši 79.000 u prvih deset mjeseci 2022., navodi se u saopštenju Frontexa.

Međutim, migrantska aktivnost je usporena na ”Zapadnomediteranskoj ruti” i na kopnenoj ruti iz Ukrajine i Bjelorusije.

Članice EU Poljska, Litva i Latvija izgradile su zidove na granici s Bjelorusijom kako bi spriječile migrante u pokušaju ilegalnog ulaska.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.