ČEKA OBRAZLOŽENJE ODLUKE

Mehmedović: Odbijanje moje kandidature je sasvim očekivana reakcija ovakve izborne komisijne SDA

Ja sam njima podastro kopije svih nominacija iz općinskih organizacija, naglasio je Mehmedović

Šemsudin Mehmedović. Armin Durgut / PIXSELL

H. J. I.

28.9.2023

Odluka o odbijanju moje kandidature za predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) sasvim je očekivana od ovakve izborne komisije i od ovakvog rukovodstva SDA, kazao je za BHRT Šemsudin Mehmedović, poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH).

Još nije dobio zvanično obrazloženje

Mehmedović je u emisiji BHT1 uživo kazao da još nije dobio zvanično obrazloženje Izborne komisije SDA o odbijanju njegove kandidature za predsjednika stranke, te da će saopćiti više detalja kad zvanično dobije tu odluku. 

- Vidjet ću kad dobijem tu odluku, šta su napisali, zbog čega. Ja sam njima podastro kopije svih nominacija iz općinskih organizacija - naglasio je Mehmedović.

Mehmedović je jučer podnio prijavu kandidature za predsjednika Stranke demokratske akcije, koji će se birati na 8. Kongresu ove stranke u oktobru. Njegovu prijavu o kandidaturi odbila je Izborna komisija SDA na današnjoj sjednici.

Jedan kandidat za predsjednika

Kako se navodi u obrazloženju Izborne komisije SDA, "Šemsudin Mehmedović je imao osam kandidatura općinskih/gradskih odbora, što nije bilo dovoljno za ovjeru kandidature s obzirom da je za njenu ovjeru prema Statutu Stranke potrebna podrška najmanje tri kantonalne/regionalne organizacije ili 15 općinskih/gradskih organizacija".

Izborna komisija je konstatovala da je jedini kandidat za predsjednika SDA koji ispunjava statutarne uvjete Bakir Izetbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.