GLASNOGOVORNIK EU

EU zabrinuta zbog najava u RS: Stano se oglasio o "stranim agentima" u manjem bh. entitetu

Iz EU su pozvali delegate u Narodnoj skupštini RS da preispitaju i ne idu dalje sa ovim nacrtom zakona

Stano: Reakcija Evropske unije. Twitter

E. Ć.

28.9.2023

EU je ozbiljno zabrinuta zbog nedavnih zakonodavnih inicijativa i najava u entitetu RS koje su u suprotnosti sa EU putem Bosne i Hercegovine, uključujući nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija označavanje NVO kao „stranih agenata“ koje je sada u prvom čitanju usvojila Narodna skupština RS, saopćio je glasnogovornik EU Peter Stano.

Suprotno ključnim prioritetima

Stano je naveo da bi konačno usvajanje zakona bilo u direktnoj suprotnosti sa ponovljenim obavezama rukovodstva RS za unapređenje evropskih integracija Bosne i Hercegovine, a posebno sa ključnim prioritetom 11 o civilnom društvu i ključnim prioritetom 12 o slobodi izražavanja i medija.

Iz EU su pozvali delegate u Narodnoj skupštini RS da preispitaju i ne idu dalje sa ovim nacrtom zakona.

- Poštovanje ljudskih prava, sloboda izražavanja, sloboda medija i pluralizam, kao i okruženje koje omogućava organizacijama civilnog društva da slobodno djeluju, ključni su stubovi demokratskog društva. 

Izražavamo žaljenje zbog nedavnog stupanja na snagu izmjena i dopuna Krivičnog zakona RS, kojima se ponovo uvode krivične kazne za klevetu, koje su nametnule nepotrebna i nesrazmjerna ograničenja nezavisnim medijima i civilnom društvu, te predstavljaju za žaljenje i neosporan veliki korak unazad u zaštiti osnovna prava.

Očekivanja od vlasti

Oni su u suprotnosti sa očekivanjima koja su pratila davanje statusa kandidata za članstvo u EU i protiv interesa svih građana Bosne i Hercegovine, uključujući i one sa prebivalištem u entitetu RS. Ovi koraci su takođe protiv osnovnih principa EU.

EU očekuje od svih vlasti da konstruktivno rade na rješavanju ključnih prioriteta Mišljenja Evropske komisije, koji su neophodni da Komisija preporuči otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom - poručio je glasnogovornik EU Peter Stano.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.