GRADIŠKA

Za carinjenje prijavili ovce, a uvozili janjad

Uvoznik iz Posušja je prilikom uvoznog carinjenja u carinskoj deklaraciji prijavio za uvoz u BiH 300 komada ovaca za klanje III klase

Za carinjenje prijavili ovce, a uvozili jagnjad. Uprava za indirektno-neizravno oporezivanje

D. R.

3.10.2023

Carinski službenici u carinskoj ispostavi Gradiška otkrili su prekršaj i privremeno oduzeli 220 komada janjadi čija se ukupna vrijednost sa uvoznim dažbinama procjenjuje na 35.633 KM.

Uvoznik iz Posušja je prilikom uvoznog carinjenja u carinskoj deklaraciji prijavio za uvoz u BiH 300 komada ovaca za klanje III klase. Zbog nelogičnosti u broju ovaca i ukupnoj težini izvršen je detaljan pregled pošiljke, vaganje i sravnjavanje ušnih markica životinja. Utvrđeno je da se na kamionu nalazilo 80 ovaca za klanje III klase i 220 komada janjadi. Krivo deklarišući robu pokušalo se izbjeći plaćanje stvarno predviđenih uvoznih dažbina. Naime prilikom uvoza ovaca iz Hrvatske u BiH plaća se se samo PDV na utvrđenu carinsku vrijednost, dok se prilikom uvoza janjadi, pored PDV-a, plaća i carina 10%, kao i prelevman u iznosu od 0,50 KM po kg. Tako je ukupna vrijednost janjadi procijenjna na 35.633 KM, od čega se samo na uvozne dažbine odnosi 9.902 KM. Janjad je privremeno oduzeta, a zbog specifičnosti ove vrste robe i obaveznog karantina, ista je smješetna kod uvoznika do okončnja postupka i prodaje životinja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.