POLJULJANA RAVNOTEŽA

Stevanović: Postoje tri struje unutar SDP-a BiH

Nisu organizovane niti politički deklarisane, ali su prepoznatljive kroz svoje svakodnevno djelovanje

Dragan Stevanović na svom Facebook profilu iznio mišljenje o tri struje unutar SDP-a BiH. SDP

N. Č.

4.10.2023

U Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine (SDP BiH) postoje tri nezvanične političke struje koje nisu organizovane niti politički deklarisane, ali su prepoznatljive kroz svoje svakodnevno djelovanje, prema riječima doktora Dragana Stevanovića, SDP-ovog vijećnika u Gradskom vijeću Sarajeva.

Bošnjački nacional socijalizam

Prva identifikovana struja unutar SDP-a, kako je naveo Stevanović, naziva se "bošnjačka nacional socijalistička", aludirajući na njen fokus na bošnjački nacionalni identitet. Ovaj termin podsjeća na "nacionalsocijalizam" iz istorije, što sugerira da postoji zabrinutost zbog sličnosti između ove struje i totalitarnih režima iz prošlosti.

Tehnobirokratija

Druga struja koju je Stevanović opisao je "tehnobirokratska" ili kako je rekao, struja koja SDP shvata kao akcionarsko društvo. Ovo sugerira da ova grupacija može imati tendenciju da politiku SDP-a vidi kao sredstvo za ostvarivanje ličnih ciljeva ili interesa.

Socijaldemokratska struja

Treća struja, koja je prema Stevanoviću najbrojnija ali najmanje organizovana i vidljiva, je "čista socijaldemokratska". Stevanović ističe da ova struja nema istaknute i prepoznatljive lidere, te da je vrijeme da se to promijeni.

Kako bi se ostvarila veća ravnoteža unutar SDP-a i omogućila bolja reprezentacija čistog socijaldemokratskog pristupa, Stevanović smatra da je hitno potrebno vratiti intelektualni socijaldemokratski potencijal unutar stranke. Ovaj potencijal, prema njegovim riječima, dugo je bio potisnut na marginama političkog djelovanja od vremena Zlatka Lagumdžije, bivšeg lidera SDP-a, pa sve do danas.

Ovaj opis različitih političkih struja unutar SDP-a BiH baca svjetlo na pitanje identiteta i budućnosti ove stranke, koja je dugo igrala značajnu ulogu u političkom pejzažu Bosne i Hercegovine. Kako će se ove struje dalje razvijati i kako će uticati na politički kurs stranke ostaje da se vidi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.