STAVOVI

Vedran Džihić iz Beča za “Avaz” o dešavanjima u BiH i regionu: Pojačati trupe EUFOR-a

Teroristički napad na Kosovu vodi ka krupnim promjenama koje će utjecati i na BiH, rekao je

Vedran Džihić. Ustupljena fotografija

Alen Bajramovic

4.10.2023

Teroristički napad na Kosovu vodi ka krupnim promjenama koje će utjecati i na BiH, a suštinska će biti reakcija Zapada, koji je već duže vrijeme pasivan i posvećen politici primirivanja na zapadnom Balkanu.

Ovo je za “Avaz”, komentirajući posljednja dešavanja u regiji, kazao viši istraživač austrijskog Instituta za međunarodnu politiku, predavač na Univerzitetu u Beču i direktor Centra za napredne studije CAS Univerziteta u Rijeci.

Utjecaj Rusije

Džihić dodaje da ohrabruje to što SAD, Velika Britanija, Njemačka i druge zemlje shvataju da je situacija opasnija nego što se čini.

- Mislim da bi jedini konsekventan odgovor i na ovo što se desilo na Kosovu, a i na ovo što se u BiH dešava već duže vrijeme, bilo pojačavanje trupa EUFOR-a - kaže Džihić.

Pobjeda proruske partije na izborima u Slovačkoj pojačat će utjecaj Rusije u ovom dijelu Evrope. Džihić kaže da se u takvom ambijentu dobro i snažno osjeća i predsjednik RS Milorad Dodik, kojem “slabost i nedosljednost Zapada te desničarski, proruski i antizapadni vjetrić u regiji pušu u leđa”.

Master plan

- Dodik nastoji sačuvati vlastito bogatstvo, ali i smanjiti prisustvo Zapada u BiH, na način da odu sudije iz Ustavnog suda BiH, da se reducira značaj visokog predstavnika ili da se nominira mađarski šef EUFOR-a koji bi drugačije utjecao na sigurnosnu situaciju. Sve su to stvari koje, mic po mic, vode ka ispunjavanju njegovog master plana, da se zaista taj dio pod kontrolom Dodika u nekom momentu osamostali i da on onda ima potpuno nesmetan prostor za svoje kabadahijsko ponašanje, svoje poimanje politike i svoje vlastite privilegije - kaže Džihić.

Proširenje EU

Zbog ruske agresije na Ukrajinu pitanje proširenja se nameće kao centralno. Samit u Grenadi počinje sutra i tu će proširenje biti u centru pažnje, na dnevnom redu će se naći i u decembru. Godine 2024. možemo očekivati novi zamah, ali je pitanje hoće li dosegnuti do naše regije, jesu li naši lideri spremni za to. Većina njih nije, što će im vladavina prava, što će im nešto transparentno kada se šarani bolje love u mutnom - zaključuje Vedran Džihić.

Krucijalna stvar je postaviti mjere i mehanizme u domenu sigurnosne politike koje mogu spriječiti svako nasilje. Potrebni su jasna politika i komunikacija NATO-a i SAD, demonstracija vojne sile na Kosovu i u BiH, jer imamo te trupe i taj mandat. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.