NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Usvojen rebalans Budžet Općine Ilidža: Najavljena izgradnja zgrade za javno preduzeće

Razmatrana je i usvojena Odluka o izmjenama odluke o građevinskom zemljištu na području općine Ilidža

Nermin Muzur. Općina Ilidža

S. S.

4.10.2023


U multifunkcionalnoj sali Općine Ilidža održana je 23. redovna sjednica Općinskog vijeća.

Usvojen je Rebalans budžeta za 2023. godinu, a nakon čega su usvojeni Prijedlog izvještaja o izvršenju budžeta Općine Ilidža za period 1. 1. - 30. 6. 2023. godine kao i Finansijski izvještaj za isti period.

Kao četvrtu tačku dnevnog reda, vijećnice i vijećnici razmatrali su Godišnji izvještaj o poslovanju Javnog preduzeća Ilidža za 2022. godinu, a u koji spada finansijski izvještaj, izvještaj nezavisnog revizora, mišljenje Odbora za reviziju na godišnji izvještaj, izvještaj o radu Skupštine preduzeća, izvještaj o radu Nadzornog odbora, izvještaj o radu Odbora za reviziju, Odluka o raspodjeli dobiti za 2022. godinu i mišljenja nadležnih službi, nakon čega je jednoglasno usvojena.

Nermin Muzur načelnik Općine Ilidža istakao je da u narednom periodu slijedi gradnja moderne zgrade JP Ilidža, te da će na jednom mjestu biti uprava, servis, ali i sve ostalo što je potrebno za mehanizaciju.

Povećanje kapaciteta

- Iskrene čestitke i zahvale upućujem JP Ilidža, na svemu što su dosad uradili i slobodno mogu reći da su najbolji dio Općine Ilidža. Ovo preduzeće je sve jače i bolje, te ćemo u narednom periodu kroz sistematizaciju koja je usvojena nastaviti da povećavamo njegove kapacitete, kao i da nabavljamo materijalno-tehnička sredstva - kazao je načelnik Muzur, te dodao:

- Bez ikakve lažne skromnosti, ako nismo sad, onda zasigurno je da ćemo u vrlo kratkom vremenskom periodu postati najbolje javno preduzeće u Kantonu Sarajevo.

Također, usvojena je i Odluka o usvajanju izmjena i dopuna Regulacionog plana "Blažujski drum" i Odluka o provođenju izmjena i dopuna Regulacionog plana "Blažujski drum", kao i Odluka o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana "Banjsko - rekreativnog kompleksa Ilidža".

Vijećnice i vijećnici su jednoglasno usvojili i devetu tačku dnevnog reda, a koja se odnosi na Odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana "Hrasnica".

Usvojene su i Odluka o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju srednjenaponskih kablovskih veza (prelazak elektrodistributivne mreže na 20 kV) na lokalitetu Gladno polje, po prijedlogu JP Elektroprivreda BiH DD. Sarajevo i Odluka o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju srednjenaponskih kablovskih veza (prelazak elektrodistributivne mreže na 20 kV) na lokalitetu Rakovička cesta - Gladno polje, po prijedlogu JP Elektroprivreda BiH DD. Sarajevo.

Podršku Općinskog vijeća dobilo je i Rješenje o imenovanju Komisije za izlaganje na javni uvid podataka premjera i katastarskog klasiranja zemljišta na području katastarske općine Osijek, kao i Rješenja o imenovanju Komisije za izlaganje na javni uvid podataka premjera i katastarskog klasiranja zemljišta na području katastarske općine Blažuj.

Razmatrana je i usvojena Odluka o izmjenama odluke o građevinskom zemljištu na području općine Ilidža.

Kao informativni materijal vijećnicama i vijećnicama dostavljena je Informacija o realizaciji i statusu projekta obnove premjera na području općine Ilidža.

Sead Hadžić, pomoćnik direktora Federalne uprave za geodetske i imovinsko - pravne poslove istakao je da je početkom devetog mjeseca baza podataka stavljena u službenu upotrebu za katastarsku općinu Vlakovo.

Uspostava zemljišne knjige

- Federalna uprava Općina Ilidža i Zemljišnoknjižni ured Općinskog suda u Sarajevu pokrenuli su postupak harmonizacije uspostavu zamjene zemljišne knjige na osnovu katastarskih podataka. Rade se prijavni listovi, te je izrađeno 54% prijavnih listova. Za očekivati je da će u narednom periodu prijavni listovi biti završeni, te da će ih Odsjek za katastar pregledati i predati Nadležnom zemljišnoknjižnom uredu. Nakon toga slijedi zemljišnoknjižna faza gdje će lokalno stanovništvo biti obaviješteno da potraži svoja prava, u smislu dokaza upisa vlasništva u zemljišnu knjigu. Taj proces traje sedam do osam mjeseci - rekao je Sead Hadžić.

Hadžić je istakao da je plan da se do ljeta sljedeće godine završi uspostava zemljišne knjige.

- Završetkom uspostave zemljišne knjige, preuzet će se vlasnici u katastarsku bazu i proglasiti će se katastar nekretnina za katastarsku općinu Vlakovo. Prednost toga će biti rasterećenost službe provođenja promjena vlasništva jer će katastarska i zemljišnoknjižna baza biti povezane, te će se tako dosta uštediti na vremenu - poručio je pomoćnik direktora Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Sead Hadžić.

Na kraju sjednice uslijedila su vijećnička pitanja i inicijative.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.