BEOGRAD

Mali i Amidžić: EXPO je velika šansa za cijeli region

Oni su razgovarali o saradnji ove dvije zemlje

Amidžić i Mali. Ministarstvo finansija BiH

S. S.

5.10.2023

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa novim ministrom finansija i trezora Bosne i Hercegovine Srđanom Amidžićem kojem je ovo prva zvanična posjeta nekoj zemlji u regionu od imenovanja na funkciju.

Iz Ministarstva finansija Srbije saopćeno je da su Mali i Amidžić razgovarali o mogućnostima dalje saradnje dvije zemlje, ali i iskustvima Srbije, naročito u sektoru poreskih olakšica i e-fiskalizacije, koje bi Bosna i Hercegovina mogla da iskoristi za jačanje svog finansijskog sistema.

- Veliko mi je zadovoljstvo što je Amidžić za svoju prvu posjetu na novoj funkciji izabrao Beograd. Važno je da u regionu radimo zajedno, dijelimo iskustva, pomažemo jedni druge. Osim za iskustvo pri povraćaju PDV-a na prvu nekretninu imamo još nekoliko ideja kako da kroz poresku politiku utičemo na natalitet, kako da podstaknemo mlade roditelje da se više beba rađa u regionu. Sve što radimo, gradimo, privlačimo investicije ne vrijedi ako nema više djece koja će to da koriste i da naslijede - rekao je Mali.

Izgradnja stadiona

Istakao je da su razgovarali i o infrastrukturnim projektima sa posebnim osvrtom na infrastrukturu i objekte koji će biti izgrađeni u okviru kompleksa za organizaciju specijalizovane izložbe EXPO koja očekuje Beograd 2027. godine. 

- Beograd je pobijedio u velikoj konkurenciji i to je velika šansa za kompanije iz Bosne i Hercegovine, RS, jer osim EXPO-a gradimo i veliki Nacionalni stadion, veliki broj hotela, pomoćnih objekata. To je ogromna šansa za Srbiju i cijeli region, da zaposlimo ljude i pokažemo da smo jači, veći, bolji, uspješniji - poručio je Mali.

Objašnjavajući koliko je to važan događaj za Srbiju, Mali je rekao da je velika simbolika u tome da je Srbija 2012. godine bila pred bankrotom, na ivici ambisa, a da će 15 godina nakon toga, 2027, Srbija i cijeli region Balkana biti centar svijeta.

- Očekujemo dolazak više od 120 zemalja. To je velika šansa koju ne smijemo da propustimo. Ako radimo zajedno bit ćemo samo uspješniji - rekao je Mali, i naglasio da očekuje dalje unapređenje saradnje.

Značajna izložba

Srđan Amidžić čestitao je Malom na dobijanju organizacije ove značajne izložbe i istakao da je to, osim što je mogućnost i velika šansa za sve zemlje u regionu, prilika i za predstavljanje potencijala i privrednih aktivnosti, što je od velikog značaja i za čitavu građevinsku industriju.

Amidžić je pohvalio i iskorak Srbije u digitalizaciji fiskalnih procesa, ali i ocijenio dragocjenim iskustvo Srbije u uvođenju povraćaja PDV-a na kupovinu prve nekretnine, kao pomoć građanima.

- Bitno nam je da vidimo kako je to uticalo na Srbiju u smislu javnih prihoda, a i na pozitivne efekte dodatnih poreskih olakšica. Bitno je da podijelimo znanje. Sretan sam što je Srbija pobijedila u jakoj konkurenciji za organizaciju EXPO izložbe. To je prilika i za sve ostale zemlje u regionu - zaključio je Amidžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.