ODLUKA

Studenti iz socijalnih kategorija s prebivalištem van KS moraju platiti školarinu: Novi udar na studentske džepove

Njihovi roditelji se nisu borili za kantone, već za cijelu BiH, kazao je Pašalić

Studentski parlament: Dostavili inicijativu. Facebook

6.10.2023

Skupština Kantona Sarajevo donijela je odluku da svi studenti s prebivalištem van Kantona Sarajevo koji se ove godine prvi put upisuju na Univerzitet u Sarajevu, a pripadaju kategorijama šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja, kao i djeca bez oba roditelja, moraju plaćati školarinu bez obzira na status.

Imran Pašalić, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS), kazao je za „Avaz“ kako je ova odluka dio novog Zakona o visokom obrazovanju (stav 3.).

Zakon diskriminatoran

- Odluka je donesena prošle godine, a nama je sporna po više osnova. Mi smo imali amandmane i neki su usvojeni, a neki nisu. Stav 3. govori više o posebnim kategorijama studenata, odnosno o djeci šehida kojih je zaista malo, ali tu spadaju i druge kategorije, kao što su djeca ratnih vojnih invalida, dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i djeca bez oba roditelja. Do sada je praksa bila da, uz dostavljanje adekvatne dokumentacije, budu oslobođeni plaćanja školarine, tj. školuju se na račun budžeta Kantona Sarajevo - kazao je predsjednik SPUS-a Imran Pašalić.

Naveo je kako su ovo prepoznali kao diskriminaciju jer se radi o vrlo osjetljivim društvenim kategorijama.

Dostavljena inicijativa

Smatra kako ova djeca, koja dolaze iz svih dijelova BiH, moraju biti jednako tretirana, posebno jer se radi o djeci čiji su roditelji dali veliki doprinos u odbrani zemlje, ali i o onima najugroženijima.

- Roditelji tih studenata se nisu borili za kantone, već su se borili za cijelu BiH, zato oni svi trebaju imati jednak tretman.

Mi smo dostavili inicijativu Skupštini Kantona Sarajevo, koja je u ovom slučaju jedina nadležna. Mi, kao Studentski parlament i Univerzitet u Sarajevu, ne možemo promijeniti tu odluku - kazao je Pašalić.

Zakon sporan po više osnova. Avaz

Nema odustajanja

Kazao je kako nisu dobili nikakav odgovor na dostavljenu inicijativu.

- Nećemo odustati, bez obzira na to što nismo dobili nikakav odgovor, mi ćemo nastaviti da tražimo rješenje ovog pitanja. Mislim da na ovakav način ne trebamo odbijati studente kojih je ionako sve manje. Nekad se tu ne radi o visokim cijenama školarine, ali ima i onih koje su visoke. Ne trebamo dovoditi studente pred bilo kakav oblik diskriminacije, posebno jer se radi o ovim kategorijama. Uložit ćemo napore da se riješi ovaj problem. Razgovarat ćemo i s Federalnim ministarstvom obrazovanja. Nadamo se da ćemo uraditi nešto za iduću godinu, s obzirom na to da je za ovu već kasno - zaključio je Pašalić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.