SAMIT U TIRANI

Konaković za "Avaz": Obećan veliki paket pomoći zapadnom Balkanu

Mogu reći da su to obilate nagrade koje će promijeniti ekonomiju i krvnu sliku ovog prostora, rekao je

Ministar Konaković na samitu u Tirani - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

6.10.2023

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković boravi u Albaniji povodom samita Berlinski proces, a za portal „Avaza“ iz Tirane otkrio je šta su bile teme današnjeg samita.

- U Tirani je održan još jedan sastanak povodom implementacije Berlinskog procesa, ali se naravno na takvim forumima govori i o drugim stvarima, aktuelnim političkim dešavanjima na području zapadnog Balkana. Kada je riječ o samom Berlinskom procesu tu su napravljeni vidljivi iskoraci. Tri zemlje su već ratificirale sve ugovore, tako da je on formalno-pravno već stupio na snagu – rekao šef bh. diplomatije za portal „Avaza“.

Pojašnjava da je Crna Gora već završila svoj dio posla, ali da su ušli u problem zbog smjene Vlade i odlaska predsjednika sada moraju ponoviti tu proceduru, ali oni su pokazali opredjeljenost i spremnost.

- Mi napokon, nakon dugo vremena, imamo potvrđena dva dokumenta na Domu naroda, očekuje se da će i na Predstavničkom domu zastupnici glasati za i ostaje nam još jedan koji se tiče kretanja sa ličnim kartama, za koji se nadam da će što prije biti predmet rasprave i usvajanja na parlamentu – kazao je Konaković za „Avaz“.

Dešavanja na sjeveru Kosova

Ističe da je Berlinski proces materija koja pomaže i Evropi i dokazuje da se ljudi na ovim prostorima mogu dogovoriti, a sa druge strane otvara mogućnosti zajedničkog tržišta i nekih zajedničkih procesa koji bi na teritoriji zapadnog Balkana pomogle razvijanju ekonomije.

- Važne je da se ovim primjerima pokaže da se na ovom dijelu svijeta moguće oko nečega i dogovoriti. S te strane sastanak je protekao relativno uspješno. Naravno, riječi je bilo i o dešavanjima na sjeveru Kosova. Vrlo jasan je bio stav svih zemalja učesnica i svi su kritički govorili prema Srbiji. Očekuju da se vrlo brzo sankcionišu počinioci dešavanja na sjeveru Kosova i mogu reći da su predstavnici iz EU jednim glasom govorili o ovim dešavanjima – istakao je Konaković za „Avaz“.

Naglasio je da je imao priliku i za razgovor sa donosiocima odluka te da je razgovorao i sa šeficom njemačke diplomatije Analenom Berbok.

- Njemačka je jedan od naših najvažnijih strateških partnera i ohrabruje da su oni čvrsto opredjeljeni za procese u BiH, stoje uz sve naše evropske napore. Vidim da su vrlo ozbiljni i kritični kada je riječ o sankcijama na račun onih koji bi eventualno ugrozili naš evropski put – rekao je Konaković za „Avaz“.

Pojašnjava da je na sastancima bilo i podignutih tenzija između Ivice Dačića i predstavnika Kosova.

- To nije rijetkost. Kada dođemo do te materije kolega Dačić počne da priča o historiji od Briselskog sporazuma koji je on potpisivao do danas. To je danas izazvalo malo oštrije reakcije sviju nas, pa smo presjekli taj dio komunikacije, kako bi se u našim odnosima koristili činjenicama i dobro je da priča nije otišla predaleko u tom smjeru – kazao je Konaković za „Avaz“.

Najvažniji razgovor šef bh. diplomatije je imao sa komesarom EU za proširenje Oliverom Varheljijem.

- To je bio možda i najkonkretniji sastanak u cijelom procesu. On je bio vrlo konkretan, vrlo otvoren i obavijestio nas je o novom pristupu EU. Imali smo neke informacije, o njima sam govorio u proteklom periodu, a danas je vrlo jasno rekao da EU kreće u ofanzivu na zapadnom Balkanu, da će nam otvoriti prostor za pristup fondovima, grantovima, projektima koje bi u ranijim vremenima dobijale samo članice Evropske unije. Težnja koju smo razvijali nas nekoliko ministara sa područja zapadnog Balkana čini mi se da je dobro prihvaćena – poručio je Konaković za „Avaz“.

Obilate nagrade

Dodaje da je obećan veliki paket pomoći zapadnom Balkanu i u administrativnom smislu, ali i u smislu finansiranja projekata koji su važni za razvoj ekonomije.

- To će biti uslovljene procedure, odnosno da ćemo biti nagrađivani za sve reforme koje budemo radili, a mogu reći da su to obilate nagrade koje će promijeniti ekonomiju i krvnu sliku ovog prostora. Želja im je da ojačaju ovaj prostor prije samog članstva, a evo govori se o 2030. godini kao nekoj odrednici u kojoj bi moglo biti prirodno da zemlje zapadnog Balkana budu punopravne članice EU – zaključio je Konaković za portal „Avaza“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.