PRIJEDLOG ZAKONA

Oglasili se iz Udruženja Majke Srebrenice: Podrška Bećiroviću i Komšiću, državna imovina je vlasništvo BiH

Naglašavamo da su svi zakoni na nivou entiteta RS diskriminatorni, navode u saopćenju

Denis Bećirović i Željko Komšić. Armin Durgut / PIXSELL

H. J. I.

8.10.2023

Udruženje Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" uputilo je podršku članovima Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću i Željku Komšiću zbog prijedloga zakona o državnoj imovini.

Kako naglašavaju, BiH je nosilac prava vlasništva nad državnom imovinom.

Pitanje opstanka BiH

- Podržavamo Prijedlog zakona o državnoj imovini koji su na odlučivanje Predsjedništvu Bosne i Hercegovine uputili Denis Bećirović i Željko Komšić, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina je nosilac prava vlasništva nad cjelokupnom državnom imovinom, a entiteti i drugi nivoi vlasti mogu koristiti i upravljati onom državnom imovinom koja je potrebna za vršenje njihovih pojedinačnih nadležnosti. Naglašavamo da su svi zakoni na nivou entiteta RS diskriminatorni i doneseni su sa namjerom da spriječe povratak protjeranih i onemoguće prava žrtava genocida i zločina protiv čovječnosti, a pitanje državne imovine je pitanje opstanka BiH - saopćili su.

Uputili su i poruku visokom predstavniku i PIC-u.

- Pozivamo visokog predstavnika - OHR i Vijeće za implementaciju mira (PIC) da neizostavno podrže Prijedlog članova Predsjedništva BiH o državnoj imovini i da u slučaju blokade i opstrukcije iskoriste svoja ovlaštenja i nametnu navedeni zakon. 

Stvarna volja i opredijeljenost

Svakodnevno svjedočimo ustavno-pravnim napadima na državu BiH i na njene građane, a da države garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma ne poduzimaju ništa da bi efikasno zaustavili, spriječili i sankcionirali kriminalne akte usmjerene na državu BiH i njene građane - naglasili su iz Udruženja.

Na kraju, iz Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" su ih pozvali da podrže zakon.

- Pozivamo ih da i podržavanjem Prijedloga zakona članova Predsjedništva BiH pokažu stvarnu volju i opredjeljenost koju retorički pokazuju bez efikasnih i djelotvornih mjera, ne samo za dobrobit BiH, nego i za mir i sigurnost na Balkanu i svijetu - zaključuje se.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.