KRIZA

Kako ilegalni migranti iz Turske preko BiH ulaze u zapadne zemlje: Do granice su "turisti", uđu s pasošem, a onda ga bace i bježe u Evropu!

Agencije bilježe veliki broj otkazivanja smještaja jer se nikada ne pojave na rezerviranoj adresi

Granična policija BiH na terenu redovno pronalazi uništene pasoše iz Turske. E. Trako

9.10.2023


Migrantska kriza ponovo je zahvatila Bosnu i Hercegovinu. Razni su načini dovijanja ilegalnih migranata u namjeri da se domognu tla Evropske unije, a Bosna i Hercegovina im je odlična u smislu pozicije za posljednji „game“ ka EU.

Ono što su policijski službenici brojnih agencija u našoj zemlji utvrdili prethodnih mjeseci, a što se masovno događa jeste da osobe s pasošima Republike Turske u BiH dolaze legalnim putevima. 

Avionom na Sarajevski aerodrom, potom transfer do grada, kratki boravak u Sarajevu, samo onoliko koliko je potrebno da se pronađe prijevoz do nekog od gradova u Krajini, najčešće Bihaća ili Velike Kladuše.

Izbjegavaju povratak

Sheme su uhodane i poznate. Ono što su, također, istražni organi upratili jeste da migranti koji su prokrčili put do Krajine ostavljaju podatke onima koji tek dolaze.

Reporter „Dnevnog avaza“ je prije nekoliko dana bio u patroli s Graničnom policijom Bosne i Hercegovine. U jednom dijelu, tačnije u mjestu Bugar, u šumarku smo pronašli uništene pasoše upravo Republike Turske.

Bacaju sve identifikacione dokumente. E. Trako

- Oni bacaju sve identifikacione dokumente kako ih eventualno prilikom hapšenja ne bi mogla identificirati hrvatska policija ili ih vratiti u zemlju porijekla. Na taj način žele izbjeći proces readmisije u zemlju iz koje su stigli, u ovom slučaju u Tursku - kažu za "Avaz“ graničari bh. policije, koji ovim prizorima svjedoče skoro pa svakodnevno.

Kada se već odluče na dug i neizvjestan „game“, kako zovu bijeg u Evropu, dolaze s puno novca. Treba napomenuti da nikada ne nose sav novac sa sobom. 

Tako je prethodnih godina “hotspot” za prijem novca bila jedna pošta nadomak Bihaća. U njoj su ilegalni migranti, preko određenih nevladinih organizacija, bez ikakvih problema podizali taj novac koji im se šalje iz zemlje porijekla.

I ne pojave se

"Avaz“ otkriva put migranata nakon dolaska na Sarajevski aerodrom. Taksisti ih prevoze do grada, tačnije do smještaja koji su rezervirali ranije putem Bookinga. Veliki je broj slučajeva, što je poznato radnicima Službe za poslove sa strancima, ali i ostalim policijskim agencijama u čijoj su nadležnosti ilegalne migracije, da ni ne dođu do smještaja koji su rezervirali, nego im to služi kao svojevrsni paravan.

Tako imaju “dokaz” da su “turisti”. Agenti za najam nekretnina imaju veliki broj otkazivanja smještaja upravo zbog njihovog nedolaska. To može značiti samo jedno – migranti su već pronašli prijevoz do Krajine!

U Službi za poslove sa strancima BiH imaju ove podatke i njihovim službenicima na terenu je sve poznato.

Do zaključenja ovog broja "Avaza“ iz Službe za poslove sa strancima nismo dobili odgovor na pitanje koliko su migranata, u saradnji s Graničnom policijom, spriječili u nakani da na ovaj način prijeđu granicu.

Taksisti ih prevoze od kampa “Lipa” do grada

U Bihaću je porastao broj taksista. Sve je više onih koji migrante koji su se prijavili u kamp “Lipa” prevoze do grada. Nemaju u tome nikakve smetnje. Bišćani tome svjedoče svakog dana. Ranije se to uglavnom odvijalo noću, međutim, sada to rade i usred bijela dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.