OPĆINSKI SUD

Potvrđena optužnica protiv načelnika Bugojna Hasana Ajkunića

Predmetna optužnica potvrđena je od strane Općinskog suda u Bugojnu dana 21.09.2023. godine

Hasan Ajkunić. Fena

S. S.

10.10.2023

Tužilaštvo Srednjobosanskog kantona podiglo je optužnicu protiv načelnika Općine Bugojno Hasana Ajkunića zbog osnovane sumnje da je počinio produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlašćenja iz člana 383. stav 3. u vezi sa sztavom 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine. Predmetna optužnica potvrđena je od strane Općinskog suda u Bugojnu dana 21.09.2023. godine.

Pod tačkom 1. optužnice, optuženom se stavlja na teret da je tokom januara 2012. godine u Bugojnu kao službena osoba u svojstvu načelnika općine Bugojno, ne obavivši svoje službene dužnosti postupio protivno Statutu općine Bugojno i Zakona o namještenicima u organima državne službe u Federaciji B i H, koje odredbe su ga kao načelnika Općine obavezivale da namještenicima koji steknu zakonske uslove za prestanak radnog odnosa po osnovu sticanja prava na penziju, propustio da donese rješenje o prestanku radnog odnosa namješteniku K. H., koji je obavljao poslove višeg samostalnog referenta za oblast poduzetništva i statistike u općini Bugojno, a koji je stekao uslove za penziju na dan 21.01.2012.godine sa 40 godina radnog staža te dopustio da K. H. i dalje obavlja poslove sve do 12.04.2013.godine sa svim pravima iz radnog odnosa, svjestan da na taj način K. H. pribavlja korist u vidu radnog angažovanja na istim poslovima.

Penzionsanje službenika

Po tačkom 2. optužnice, optuženom se stavlja na teret da je tokom marta 2015. godine u Bugojnu kao službena osoba u svojstvu načelnika Općine Bugojno, ne obavivši svoje službene dužnosti postupio protivno Statutu općine Bugojno, i Zakonu o državnoj službi u Federaciji BiH a koji je preuzet zakonom o preuzimanju zakona u državnoj službi u Federaciji BiH koje odredbe su ga kao načelnika Općine obavezivale da državnim službenicima koji steknu zakonske uslove za prestanak radnog odnosa po osnovu sticanja prava na penziju, propustio da donese rješenje o prestanku radnog odnosa državnom službeniku L. Ž., koji je obavljao poslove višeg stručnog saradnika za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, mlade i nevladine organizacije u općini Bugojno, a koji je stekao uslove za penziju na dan 31.03.2015.godine sa 40 godina radnog staža te dopustio da L. Ž. i dalje obavlja poslove sve do 31.05.2016.godine sa svim pravima iz radnog odnosa, svjestan da na taj način L. Ž. pribavlja korist u vidu radnog angažovanja na istim poslovima.

Pod tačkom 3. optužnice, optuženom se stavlja na teret da je tokom januara 2016. godine u Bugojnu kao službena osoba u svojstvu načelnika Općine Bugojno, ne obavivši svoje službene dužnosti postupio protivno Statutu općine Bugojno i Zakonu o državnoj službi u Federaciji BiH a koji je preuzet zakonom o preuzimanju zakona u državnoj službi u Federaciji BiH koje odredbe su ga kao načelnika Općine obavezivale da državnim službenicima koji steknu zakonske uslove za prestanak radnog odnosa po osnovu sticanja prava na penziju , propustio da donese rješenje o prestanku radnog odnosa državnom službeniku Z. N. koja je obavljala poslove stručnog savjetnika za lokalno-ekonomski razvoj u Općini Bugojno a koja je stekla uslove za penziju na dan 31.03.2015.godine sa 40 godina radnog staža te dopustio da Z. N. i dalje obavlja poslove sve do 08.01.2016.godine sa svim pravima iz radnog odnosa, svjestan da na taj način Zelić Nadi pribavlja korist u vidu radnog angažovanja na istim poslovima.

Pod tačkom 4. optužnice, optuženom se stavlja na teret da je tokom aprila 2017.godine u Bugojnu kao službena osoba u svojstvu načelnika Općine Bugojno, ne obavivši svoje službene dužnosti postupio protivno Statutu općine Bugojno i Zakonu o državnoj službi u Federaciji BiH a koji je preuzet zakonom o preuzimanju zakona u državnoj službi u Federaciji BiH koje odredbe su ga kao načelnika Općine obavezivale da državnim službenicima koji steknu zakonske uslove za prestanak radnog odnosa po osnovu sticanja prava na penziju, propustio da donese rješenje o prestanku radnog odnosa državnom službeniku N. Z. koja je obavljala poslove višeg referenta za blagajničke poslove i obračun plaća u Općini Bugojno a koja je stekla uslove za penziju na dan 01.04.2017.godine sa 40 godina radnog staža te dopustio da N. Z. i dalje obavlja poslove sve do 12.02.2018.godine sa svim pravima iz radnog odnosa, svjestan da na taj način N. Z. pribavlja korist u vidu radnog angažovanja na istim poslovima.

40 godina staža

Pod tačkom 5. optužnice, istom se stavlja na teret da je tokom aprila 2017.godine u Bugojnu kao službena osoba u svojstvu načelnika Općine Bugojno, ne obavivši svoje službene dužnosti postupio protivno Statutu općine Bugojno i Zakonu o državnoj službi u Federaciji BiH a koji je preuzet zakonom o preuzimanju zakona u državnoj službi u Federaciji BiH koje odredbe su ga kao načelnika Općine obavezivale da državnim službenicima koji steknu zakonske uslove za prestanak radnog odnosa po osnovu sticanja prava na penziju, propustio da donese rješenje o prestanku radnog odnosa državnom službeniku K. A. koja je obavljala poslove pomočnika načelnika u službi za stambeno –komunalne poslove, obnovu i razvoj i mjesne zajednice u Općini Bugojno a koja je stekla uslove za penziju na dan 05.05.2017.godine sa 40 godina radnog staža te dopustio da K. A. i dalje obavlja poslove sve do14.12.2018.godine sa svim pravima iz radnog odnosa, svjestan da na taj način K. A. pribavlja korist u vidu radnog angažovanja na istim poslovima,

Po tačkom 6. optužnice, optuženom se stavlja na teret da je tokom juna 2017.godine u Bugojnu kao službena osoba u svojstvu načelnika Općine Bugojno, ne obavivši svoje službene dužnosti postupio protivno Statutu općine Bugojno i Zakonu o državnoj službi u Federaciji BiH a koji je preuzet zakonom o preuzimanju zakona u državnoj službi u Federaciji BiH koje odredbe su ga kao načelnika Općine obavezivale da državnim službenicima koji steknu zakonske uslove za prestanak radnog odnosa po osnovu sticanja prava na penziju , propustio da donese rješenje o prestanku radnog odnosa državnom službeniku D. M. koja je obavljala poslove šef odsjeka za privredu u Općini Bugojno a koja je stekla uslove za penziju na dan 23.06.2017.godine sa 40 godina radnog staža te dopustio da D. M. i dalje obavlja poslove sve do 16.02.2018.godine sa svim pravima iz radnog odnosa, svjestan da na taj način D. M. pribavlja korist u vidu radnog angažovanja na istim poslovima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.