"AVAZ" NA LICU MJESTA

Tuzla: Majke Srebrenice traže otvaranje novih masovnih stratišta

Na Trgu slobode u Tuzli i ovog 11. u mjesecu održano je mirno okupljanje majki i žena Srebrenice i Podrinja

Majke Srebrenice se okupile u Tuzli - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4
A. Bešić

11.10.2023

Na Trgu slobode u Tuzli i ovog 11. u mjesecu održano je mirno okupljanje majki i žena Srebrenice i Podrinja. Za njih je 11. u mjesecu najtužniji datum u 28-godišnjoj borbi za istinu i pravdu o genocidu počinjenom u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija 1995. godine.

- Duša nas boli i zna se koga boli, a ponajviše porodice koji još uvijek traže kosti svojih najmilijih. Ne može se normalnim putem ostvariti pravda, ali istinu znamo. Godina je prošla, ali ni jedna masovna grobnica nije otvorena, a znamo lokacije. Pored tih grobnica i dalje tražimo preostale žrtve. Ne želimo da u politici budu zločinci. Imamo institucije, ali treba da se radi u skladu sa zakonom. Sve se zna, ko negira genocid, ko ga minimizira, ali zašto se ne primjenjuje zakon? U povratničkim mjestima se vrijeđaju žrtve i situacija je teška. Tražimo, dakle, otvaranje grobnica i kažnjavanje onih koji negiraju genocid - rekla je Nura Begović iz Udruženja „Žene Srebrenice“.

Majki Srebrenice svakog mjeseca je sve manje, ali na Trg slobode sve češće izlaze učenici tuzlanskih škola, žene iz džemata te građani i građanke.

- Svaki 11. iznova budi bol i tugu svih nas, ali ponajviše se to vidi na licima majki koje su iz godine u godinu starije i slabijeg zdravlja. Svaki 11. zapravo pokazuje koliko te žene imaju saosjećanja i razumijevanja, pa i prema onima koji su počinili zločine. S druge strane počinitelji nemaju nimalo savjesti ili ljudskosti jer da imaju kazali bi barem anonimno gdje su preostali posmrtni ostaci žrtava - kazao je hafiz dr. Edin ef. Peštalić, glavni imam džamije kralja Abdullaha u Tuzli.

Mirni skup okončan je učenjem Fatihe i hatma-dovom u Čaršijskoj džamiji u Tuzli.

Edin ef. Peštalić. A. Bešić / Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.