SVE ZA IZETBEGOVIĆE

SDA demokratija: Bakirov "pravnik" Pivić eliminirao Mehmedovića, pa onda počeo i delegate koji su ga podržavali

Na drugoj strani, kako saznaje „Avaz", niti jedan prigovor ni žalba, pristigli iz onih OO SDA koje su predložile Izetbegovića, nisu prihvaćeni

Pivić ne da Mehmedovićevim delegatima da prisustvuju Kongresu. Armin Durgut / PIXSELL - Avaz

11.10.2023

Danima se ne stišava bura nakon što je zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović isključen iz borbe za predsjednika SDA. No, posebno je interesantan pristup prema kojem se išlo ka ovakvoj odluci.

Kako saznaje „Avaz“ iz izvora bliskih centrali SDA, ista lica su pisala i prigovore, pa onda pisala i prihvatala odgovore.

Posebno je interesantno bilo u Tesliću, gdje je predsjednik Izborne komisije SDA Nezir Pivić prihvatio žalbu izvjesnih Alena Seferovića, Bajre Delića, Meše Jašarevića, koje je samo dva mjeseca prije toga Predsjedništvo SDA „uguralo“ u Izvršni odbor SDA Teslić, kako bi Bakir Izetbegović dobio podršku.

Odluka Izborne komisije. Avaz

Naime, Pivić je naveo da osobe koje su se žalile nisu uopće pozvane na sjednicu i zbog toga je odbijen prijedlog koji je podrazumijevao ime Šemsudina Mehmedovića za predsjednika stranke, ali i imena delegata za Kongres koji bi Mehmedovića podržali. Pojašnjenje je, doduše, od "vrhunskog pravnika", napisano polupismeno s brojnim greškama.

- Usvaja se kao osnovan Prigovor podnosioca Alena Seferovića, Bajre Delića i Meše Jašarevića. Odbacuje se odluka IO OO SDA Teslić o izboru delegata iz OO SDA Teslić za delegate za 8. Kongres kao nedopuštena – navodi Pivić.

Tako će, osim delegata po funkciji, OO SDA Teslić prvi put dočekati Kongres bez delegata koje je predložila lokalna organizacija. Vjerovatno se tako nakon eliminacije Šemsudina Mehmedovića Bakir Izetbegović boji scenarija da Kongres neće biti održan, jer u slučaju da trećina delegata se ne pojavi na sjednici neće biti kvoruma.

Odluka Izborne komisije. Avaz

Na drugoj strani, kako saznaje „Avaz", niti jedan prigovor ni žalba, pristigli iz onih OO SDA koje su predložile Bakira Izetbegovića, nisu prihvaćeni.

Jedino što je Izborna komisija poništila odluke onih OO SDA koje su poslale dva kandidata, i Bakira i Mehmedovića, što svakako nije pogodilo Bakira Izetbegovića, ali jeste Šemsudina Mehmedovića.

Poništavanjem takvih kandidatura se Nezir Pivić ponašao jedino u skladu s Uputstvom o izbornom procesu, koje je napisano u suprotnosti sa Statutom SDA.

O kakvom uputstvu je riječ, najbolje govori i izjava pravnice i bivše članice SDA Alme Čolo, koja je kazala da je ono kontradiktorno samo sebi.

- Vrh stranke donosi Uputstvo o postupku kandidiranja u kojem se propisuje: „Za pozicije: predsjednika Stranke, potpredsjednika Stranke, te za članove Nadzornog odbora i Etičkog odbora može se predlagati jedan ili više kandidata, a najviše onoliko kandidata koliko se bira“. Ne znam da li je ovu pravnu normu pisao pravnik ili ljekar, ali ona je kontradiktorna sama sebi. Može više kandidata, ali ne više od jednog. Jer predsjednik je jedan - navela je Čolo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.