REZEK NAMURA

Ambasador Palestine u BiH za "Avaz": Ovo je ludilo koje nema veze sa samoodbranom!

Situacija u Gazi je tragična i neopisiva

Namura: Politika kolektivnog kažnjavanja. Facebook

Alen Bajramovic

12.10.2023

Situacija u Gazi je tragična i neopisiva, kaže za “Avaz” ambasador Palestine u BiH Rezek Namura (Rezeq Namoora).

Broj mrtvih

Komentirajući ponovnu eskalaciju u ovom dijelu svijeta, on podsjeća da je Gaza od 2006., punih 17 godina, pod iscrpljujućom kopnenom, morskom i zračnom opsadom.

- U sjeni osvetničkih, divljačkih terorističkih napada koje izraelski okupator izvodi najmodernijim avionima, ali i s kopna i mora, stvoreno je stanje nevjerovatnih zločina. Na sceni je brisanje i uništavanje ne samo kuća i stanova nego i cijelih stambenih zgrada i naselja, sjedišta univerziteta, servisnih ustanova i cjelokupne infrastrukture u Pojasu Gaze - kazao nam je Namura.

U trenutku dok razgovaramo, broj mrtvih premašio je 1.000, ranjeno je oko 5.000, a raseljeno više od 200.000 stanovnika Gaze. Obustavljena je isporuka vode, struje, hrane i goriva.

- To je urađeno zvaničnom izraelskom odlukom, u okviru konstantne politike kolektivnog kažnjavanja. Ovo je osveta, ludilo koje nema nikakve veze sa samoodbranom, a sve to radi država članica Ujedinjenih nacija - ističe Namura.

Pregovori o miru

Podsjeća da je gotovo 70 posto stanovnika Gaze i do sada imalo status izbjeglica, od 1948. godine, kada su prognani sa svojih ognjišta, a temeljne uzroke posljednjih dešavanja vidi u nastavku nepravedne i iscrpljujuće okupacije i palestinskog naroda, pokušajima judaizacije džamije El-Aksa u Jerusalemu, njenom svakodnevnom skrnavljenju od ilegalnih doseljenika koje štite izraelske snage sigurnosti te držanju hiljada Palestinaca u zatvorima.

- Sve u sjeni postojanja jedne ekstremne desničarske izraelske vlade koju predvode religiozno i politički ekstremni ilegalni doseljenici, koji ne žele mir niti bilo kakav kontakt sa zvaničnom palestinskom stranom - kaže ambasador Namura.

Dodaje da su pregovori o miru u blokadi od 1995. godine, uprkos pozivima i političkim inicijativama palestinskog rukovodstva, predvođenog predsjednikom Mahmudom Abasom (Mahmoud Abbas). Namura ističe da se sve dešava pod plaštem neograničene podrške SAD i brojnih zapadnih zemalja, koji negiraju sve rezolucije međunarodnog prava.

Šta je rješenje

Rješenje je povratak političkom putu pod međunarodnim pokroviteljstvom, smatra ambasador.

- Izrael se ponaša kao država iznad zakona. Akcije uništavanja, prolijevanje krvi, uspostavljanje novih ilegalnih naselja i hapšenja će se nastaviti. Zato nema mira, sigurnosti i stabilnosti u sjeni konstantnog negiranja međunarodnog zakona i rezolucija. 

A istinsko rješenje, u skladu s međunarodnim pravom, jeste promptno okončanje izraelske okupacije teritorija Države Palestine, a u prvom redu časnog Jerusalema kao njene prijestonice - poručuje Namura.

Vrijeme je za međunarodnu mirovnu konferenciju, kako bi se uspostavio mir u skladu s rezolucijama međunarodnog prava – njih je na stotine u vezi s ovim pitanjem, a država okupator Izrael nije provela apsolutno nijednu – te u skladu s Arapskom mirovnom inicijativom, smatra Namura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.