DRŽAVNI PARLAMENTARAC

Zvizdić: Regionu treba novi Vili Brant "koji će kleknuti kako bi sve ustalo"

Umjesto da se išlo na prihvatanje istine i katarzu što bi omogućilo dijalog i povjerenje, u regionu i BiH se išlo u glorifikaciju genocida, rekao je

Denis Zvizdić. Fena

FENA

12.10.2023

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je danas u Memorijalnom centru Potočari da ovom regionu treba novi Vili Brant (Willy Brandt) "koji će kleknuti kako bi sve ustalo".

Na međunarodnoj naučnoj konferenciji "Posljedice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici: socijalni, ekonomski, politički, demografski i kulturni razvoj Srebrenice" Zvizdić je rekao da treba ponovo pozvati na prihvatanje dokazane istine o planiranom i izvršenom genocidu kako bi region mogao krenuti naprijed.

- Umjesto da se išlo na prihvatanje istine i katarzu što bi omogućilo dijalog i povjerenje, u regionu i BiH se išlo u glorifikaciju genocida što pokazuje želju za revizijom istine - naglasio je Zvizdić.

Poručio je da o genocidu u Srebrenici treba govoriti kako se nikad nigdje ne bi ponovio i jer je to crna mrlja na savjesti Evrope i čitavog čovječanstva koji su dozvolili da se to desi u zaštićenoj zoni UN-a.

Dodao je da naučnim metodama treba još jednom potvrditi istinu o genocidu u Srebrenici, te da, iako postoji Zakon o zabrani negiranja genocida još niko nije procesuiran zbog namjernog negiranja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.