"AVAZ" NA LICU MJESTA

Staru kuću bake Luce (87) steže loza da se ne sruši

Brat Adam Marić i komšija Ivo Hrgovčić došli da vide je li kuća stara preko 60 godina, sagrađena od stare štale, još uvijek lozom opasana

Kuću obuzela loza. H. Čalić

H. Čalić

15.10.2023

Kada smo prije jednu i po godinu posjetili baku Lucu Hrgovčić (87) u selu Dubrave na području Brčko Distrika Bosne i Hercegovine u pitomom krajoliku bosanske Posavine i „slikali“ njezinu staru neobičnu kuću opasanu sa svih strana čudnom lozom, rekla nam je da kuća neće dočekati ovu 2023. godinu. Sagrađena davne 1961. godine od štale lošim materijalom, sva isupucala ali za oko interesantna, i dalje odolijeva zubu remena.

Starica Luca, odavno više ne živi u kući koja bi mogla pasti svakog trenutka, skrasila se u kući jednog od sinova. Ipak, ponekad staračkim nogama, ili uz pomoć štake, svakog dana izađe na dvorište i zagleda se u svoju staru kuću u kojoj je provela život sa suprugom koji više nije živ, pa se u mislima vrati u neka davna vremena.

Baka Luca. H. Čalić

- Da nije ove loze koju mi je iz Švicarske davno donio sin Krešimir, zasadio je i eto vidite, ona se razrasla i opasala kuću sa svih strana, pa i krov, ona bi se srušila od tolikih godina. U njoj su sve moje stare stvari, stari namještaj, slike na zidovima. To je moj mali muzej, moja priča iz davnih vremena. Ova kuća meni lijepo izgleda, a i putnicima koji prođu, zastanu, pa se čude, a poneki pitaju kako se ovo prirodno čudo desilo - priča baka Luca Hrgovčić.

U vrijeme naše nove posjete baki Luci, zatičemo brata Adama Marića. Stigao iz sela Donja Skakava, da posjeti sestru i skrati joj samoću. Sa njim u društvu bio je vršnjak Ivo Hrgovčić (83). I oni su sami.

– Bogami, isprazniše se ova posavska sela, ode narod. U Dubravama, Skakavi, Vukšiću, Bijeloj, Ulicama, svaka druga ili gotovo svaka kuća su zakjučane, roletne spuštene, zimi se ne puši iz odžaka. Nema života, otišao narod za boljim, a najviše zbog loše politike, zbog loših političara iz sva tri naroda - reče Adam Marić.

Ivo Hrgovčić i Adam Marić: Sela u Posavini sve više se prazne. H. Čalić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.