PO NALOGU SUDA BIH

Akcija "King": Pripadnici SIPA-e pretresli šest lokacija u Banjoj Luci, uhapšeno pet osoba

Privremeno je oduzeto 83.566 kutija cigareta tržišne vrijednosti gotovo 417.830,00 KM, mašina za pravljenje ručno motanih cigareta, dokumentacija...

SIPA uhapsila pet osoba. Facebook

H. J. I.

17.10.2023

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Banje Luke realizovali operativnu akciju "King", u okviru koje su izvršeni pretresi stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari na šest lokacija.

Uhapšeni na ispitivanju

- Operativna akcija "King" realizovana je zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela "Nedopušten promet akciznih proizvoda", "Nedozvoljeno skladištenje robe", "Nedozvoljena trgovina" u vezi s krivičnim djelom "Organizovani kriminal" koja su propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Slobode je lišeno pet lica, koja su sprovedena u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

Šta je sve oduzeto

Prilikom pretresa otkriveno je i privremeno oduzeto 83.566 kutija cigareta tržišne vrijednosti gotovo 417.830,00 KM, 331 kilogram rezanog duhana tržišne vrijednosti približno 6.634,00 KM i 1.823 kutije ručno motanih cigarete čija je tržišna vrijednost otprilike 2.734,00 KM a koje nisu obilježene akciznim markicama Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, mašina za pravljenje ručno motanih cigareta, dokumentacija kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena navedena krivična djela.

Navedene aktivnosti realizovane su prema nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine a u saradnji s Upravom za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske - navodi se u saopćenju SIPA-e.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.