ZABRINJAVAJUĆE

Nakon što je Bugarska uvela porez na transport: Hoće li plin biti skuplji za 20 posto

Čeka se odluka Vlade o zahtjevu “Energoinvesta” da cijena plina bude viša za 4,96 posto

Moguće povećanje cijena plina. Twitter

Alen Bajramovic

19.10.2023

Na prvoj sjednici Vlada FBiH trebala bi se izjasniti o zahtjevu “Energoinvesta” da cijena plina bude viša za 4,96 posto.

Odluka Vlade

Iz ove kompanije ovakav zahtjev obrazlažu novom cijenom ruskog isporučioca “Gazprom Exporta” za četvrti kvartal 2023. godine.

Stručnjak za energetiku Almir Bečarević uporno ponavlja da za poskupljenje plina nema opravdanja i da Vlada FBiH ne treba dati saglasnost.

Ako zahtjev bude odobren, nova cijena prirodnog plina prema distributeru “Sarajevogas” iznosit će 0,837 KM po kubnom metru, dok će građani kubni metar, umjesto 1,026, plaćati 1,07 KM.

Međutim, Bečarević upozorava na novu opasnost koja je već zabrinula lidere država regiona i, osim ekonomskog udara, mogla bi izazvati i političke implikacije.

- Prošle sedmice parlament Bugarske usvojio je zakon kojim se uvodi porez na transport plina. Taj porez će se obračunavati na količine koje transportira “Gazprom” putem “Turskog toka”. Panika je jer se trošak procjenjuje na oko tri milijarde maraka godišnje - kaže Bečarević.

Lobiranje Srbije

Ako “Gazprom”, kao zakupac plinovoda, prihvati ovakve uvjete te ako lobiranja Mađarske i Srbije ne urode plodom i bugarski zakon o porezu na transport plina bude primijenjen, to bi, tvrdi Bečarević, izazvalo rast cijena za najmanje 20 posto.

Cijena za krajnje potrošače u BiH tako bi mogla iznositi oko 1,27 KM po kvadratnom metru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.