ZLOUPOTREBA POLOŽAJA

Potvrđena optužnica protiv Nedime Zulić, bivše v.d. direktorice ZU "Doma zdravlja Cazin"

Optuženoj se stavlja na teret da je s ciljem da Z.R. pribavi korist uputila prijedlog dopune Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji

Nedima Zulić. Facebook

H. J. I.

20.10.2023

Rješenjem Općinskog suda u Cazinu od 12.10.2023. godine potvrđena je optužnica Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Nedime Zulić iz Cazina zbog krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383.stav 1. Krivičnog zakona Federacije BiH.

- Optuženoj se stavlja na teret da je u periodu od septembra do 08.11.2019. godine kao službena osoba v.d. direktora ZU "Doma zdravlja Cazin" s ciljem da Z.R. pribavi korist u vidu napredovanja u službi uputila Upravnom odboru ove ustanove prijedlog dopune Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u kojem je predložila da se iza riječi završen fakultet zdravstvenih studija VII stepen doda riječ ili završen Prirodno-matematički fakultet iako je znala da isti nije u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti kojim je propisano da zdravstveni radnici moraju imati obrazovanje zdravstvenog usmjerenja.

Nakon toga je optužena razriješila S.S. koja je bila na poziciji Šefa laboratorijske dijagnostike čime ju je degradirala i uskratila pravo na položajni dodatak na platu, a za navedeno radno mjesto donijela odluku o imenovanju Z.R. i na taj način Z.R. pribavila korist u vidu napredovanja u službi i ostvarivanju položajnog dodatka na plati čime je počinila krivično djelo iz člana 383. stav 1. Krivičnog zakona Federacije BiH - navodi se u saopćenju kantonalnog tužilaštva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.