KOMŠIĆEV PARLAMENTARAC

Begić širio antiameričku retoriku i pokušao biti veći Dodik od Dodika

Retorika Zlatana Begića i njegovih kolega već više od godinu se ne razlikuje puno od retorike Milorada Dodika i stranaka okupljenih oko njega

Zlatan Begić. Armin Durgut / PIXSELL

20.10.2023

Komentirajući navode američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da Izrael nije bombardovao bolnicu u Gazi, zastupnik DF-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Zlatan Begić je pokušao da bude veći Dodik od Dodika.

- Ne treba zaboraviti da su nam isti promijenili izborna pravila u izbornoj noći, suspendovali Ustav na 24 sata, nametnuli vlast preko njemačkog ministra poljoprivrede na privremenom radu u BiH, te proizveli političke životinje među nama koje su na sve to pristale. Je li svanulo – pitao je Begić.

"Privremeni rad"

Retorika Zlatana Begića i njegovih kolega već više od godinu se ne razlikuje puno od retorike Milorada Dodika i stranaka okupljenih oko njega.

I dok Dodik i ljudi oko njega visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) nazivaju turistom i ne priznaju njegov legitimitet, Zlatan Begić također izbjegava korištenje riječi „visoki predstavnik“, a umjesto riječi „turista“ koristi termin da je to osoba na „privremenom radu“.

No, tu ne staje primitivizam Begića, pa pokušava diskreditirati Kristijana Šmita time da je bio ministar poljoprivede u Njemačkoj, iako je riječ o jednoj od oblasti kojoj se najviše pridaje značaja u Evropskoj uniji. Osim toga, on dolazi iz Bavarske koja je jedan od najrazvijenijih poljoprivrednih krajeva u Njemačkoj.

Imenovanje Vlade FBiH

On sprečavanje blokade imenovanja Vlade FBiH, u režiji SDA i potpomognuto njegovom strankom, naziva „nametanjem Vlade“.

Njegov vokabular prema političkim oponentima se također ne razlikuje od Dodikovog, pa ih naziva „političkim životinjama“.

Osim toga, stavljanje u istu rečenicu stradanja civila u Gazi sa procesima u BiH je krajnje gnusno i neprimjereno, a koje se očito radi samo sa jednim ciljem, a to je diskvalifikacija Sjedinjenim Američkih Država kao najvećeg partnera BiH. Iako Dodik zastupa stranu Izraela, odnos prema SAD između Dodika i Begića je manje-više isti, no iz različitih motiva.

Dodik je na američkoj crnoj listi i blizak Rusiji, a Begić ne može da pređe preko toga da je DF stranka opozicije, na šta nisu navikli u prethodnom periodu.

Objava Zlatana Begića. Screenshot

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.