KANTONALNI ZASTUPNIK

Čampara o izbacivanju SBiH-a iz Vlade KS: Mislim da nije opravdano, Trojka je trebala razmisliti

Vrijeme će pokazati jesmo li pogriješili. Mislim da je trebalo pokušati još, na drugi način, dodao je Čampara

Čampara: Zaslužili su, ali se trebalo razmisliti. BHT

N. H.

26.10.2023

Aljoša Čampara, zastupnik NiP-a u Skupštini KS, kazao je jutros da je Trojka trebala više promisliti prije izbacivanja SBiH iz vlasti u Kantonu Sarajevo.

Jučer je prihvaćena ostavka premijera Nihada Uka, što je stvorilo priliku za imenovanje nove Vlade KS, ovoga puta bez ministara iz SBiH-a.

- Mislim da je Trojka napravila dobar koncept koji je pokazao da se može na taj način raditi i funkcionirati. Oni su sad odlučili da krenu dalje bez SBiH-a. Bojim se da to možda nije politički opravdan potez, iako je SBIH zaslužila neke stvari – kazao je Čampara na gostovanju BHRT-u. 

Na pitanje da li je Trojka pogriješila tim izborom, Čampara smatra da se trebalo više razmisliti prije odluke, jer se koalicioni kapacitet smanjio i on poslao opoziciji.

- Trebalo je razmisliti najmanje. Evo zašto: Trojka je trebala povećavati koalicioni kapacitet. Mi ih sad guramo u opoziciju sa SDA i smanjujemo sebi kapacitet. Oni su sad podržali SDA-ovog kandidata u Starom Gradu. Trebalo je hladne glave razmisliti – rekao je Čampara.

Dodao je da su o tome odlučivali kantonalni odbori stranaka Trojke, kao i da su možda članovi SBiH-a to zaslužili, jer su ostavili Trojku na cjedilu na federalnom nivou.

- Vrijeme će pokazati jesmo li pogriješili. Mislim da je trebalo pokušati još, na drugi način. Oni jesu to zaslužili jer je dogovor bio da se ide i na federalnom nivou zajedno, tu su se ponašali nekorektno i ostavili Trojku na cjedilu. Ali mislim da smo trebali povećavati koalicioni kapacitet, a ne smanjivati ga – zaključio je Čampara. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.