PROMOCIJA MIRA

Udruženje žrtava i svjedoka genocida uputilo pismo podrške generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterešu

Moramo naglasiti da svaka izgubljena ljudska žrtva, neovisno o strani, predstavlja tragediju i neprocjenjiv gubitak, navodi se

Murat Tahirović: Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida. Anadolija

N. H.

26.10.2023

Udruženje žrtava i svjedoka genocida je uputilo pismo podrške generalnom sekretaru UN-a. U njihovom pismu naveli su da Antonio Gutereš (Guteress) ima njihovu podršku u naporima da promoviše mir i istinu.

- Nažalost, konflikt između Izraela i Palestine se nastavlja, ostavljajući duboki trag neizmjerne patnje i gubitaka. Nedavne izjave generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, Antonia Gutereša, i izraelskog predstavnika u UN-u, Gilada Erdana, ukazuju na duboko podijeljeno mišljenje o uzrocima i rješenjima ovog dugotrajnog sukoba.

Prvo i najvažnije, moramo naglasiti da svaka izgubljena ljudska žrtva, neovisno o strani, predstavlja tragediju i neprocjenjiv gubitak. Civilni životi ne bi nikada trebali biti kolateralna šteta u ovim sukobima. Ujedinjeni narodi su osnovani nakon strahota holokausta kako bi se spriječilo ponavljanje takvih zlodjela. To je suština njihove uloge - zaštita ljudskih prava i mirno rješavanje konflikata.

Duboki korijeni konflikta

Generalni sekretar UN-a, Antonio Gutereš, je istakao važnost sagledavanja dubokih korijena ovog konflikta. On je prepoznao da nasilni napadi Hamasa nisu izolovani činovi, već dio dužeg perioda nesigurnosti i okupacije kojoj su palestinski ljudi bili izloženi. To je historija koja seže unazad 56 godina i ne možemo zanemariti ovu realnost.

Važno je napomenuti da generalni sekretar UN-a jasno osuđuje i napade Hamasa. Njegove izjave ne predstavljaju opravdanje za terorizam i ubijanje, već pokušavaju postaviti kontekst zašto se ovi konflikti dešavaju. Kritike gospodina Erdana kao da zanemaruju ovu suštinu.

Drastično i neproduktivno

Poziv na ostavku generalnog sekretara UN-a je drastičan i neproduktivan. UN je forum za dijalog i diplomatsko rješavanje sukoba, a svaki razgovor o tome treba biti dobrodošao. Umjesto poziva na odstupanje, trebali bismo iskoristiti ovu priliku za otvaranje dijaloga i traženje rješenja koja će okončati patnje palestinskog naroda.

Podržavamo generalnog sekretara UN-a, Antonia Gutereša, u njegovim naporima da promoviše mir i istinu u ovom dugotrajnom konfliktu. Njegova hrabrost da istakne neugodne istine je ključna za napredak prema miru i stabilnosti na Bliskom istoku.

Nadamo se da će međunarodna zajednica nastaviti raditi zajedno kako bi se postigao pravičan i održiv mir u regionu. Također, nadamo se da će se osnovati sud za ratne zločine na području Palestine, kao što je to učinjeno za Ruandu i bivšu Jugoslaviju, kako bi se osigurala odgovornost za zločine počinjene tokom ovog sukoba.

Mir nije nemoguć, ali za njega je potrebno razumijevanje, suosjećanje i dijalog. To je naša zajednička odgovornost prema budućim generacijama – navodi se u pismu Udruženje žrtava i svjedoka genocida.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.