NA DANAŠNJI DAN

Održan prvi Sarajevo Film Festival

Danas je petak, 27. oktobar/listopad 2023. godine, do kraja godine preostalo je još 65 dana

Sarajevo Film Festival. historija.ba

I.P./nadanasnjidan.net

27.10.2023

Na današnji dan 1995. godine, održan je prvi Sarajevo Film Festival. Festival je održan u opkoljenom gradu, izložen stalnom granatiranju, a mogao je djelovati više kao čin otpora, nego pravi filmski festival. Međutim, ozbiljnost i kvalitet prvog festivala i njegov nastavak dokazuju o čemu se zaista radilo.

U toku dvanaest dana festivala, u Bosanskom kulturnom centru predstavljeno je 37 filmova iz 15 zemalja. Glavni program prikazan je na formatu 35 mm, a ostali programi na VHS-u. Festival je privukao 15.000 gledalaca, što je rezultiralo potpuno rasprodanim projekcijama. Press konferencije sa specijalnim gostima Festivala održavane su svaki dan u galeriji Obala art. Na ovom, prvom, festivalu nisu dodjeljivane nagrade.

Danas, Sarajevo Film Festival predstavlja glavno stjecište za autore i producente iz regije, a među filmskim profesionalcima iz svijeta važi kao vrhunsko mjesto za razmjenu informacija i ideja, kao i priliku da se upoznaju s onim što filmska industrija regiona nudi.

1466. - Rođen Erazmo Roterdamski, holandski humanist i jedan od najznačajnijih predstavnika evropskog kršćanskog humanizma, a njegova izdanja „Aristotela“, „Novoga zavjeta“, „Jeronima“, „Augustina“, „Ambrozija“ i dr. temeljna su djela evropske filologije i tekstovne kritike. Erazmov spis »O načinu učenja« prvi je sistemski program humanističkog školskog obrazovanja.

1662. - Engleski kralj Čarls Drugi (Charles) za 2,5 miliona livri prodao Francuskoj luku Denkerk na obali La Manša.

1728. - Rođen engleski moreplovac Džejms Kuk (James Cook), nazvan "kapetan Kuk", najznamenitiji istraživač Tihog okeana. Na prvom putovanju od 1768. do 1771. riješio je tajnu Australije, oplovio Novi Zeland i utvrdio da je Nova Gvineja ostrvo. Od 1772. do 1775. istraživao je ostrva u Tihom okeanu, a od 1776. do 1779. prvi je oplovio obale Aljaske, istražio Beringov moreuz i otkrio Havajska ostrva. Ubijen je 1779. na Havajima u okršaju s ostrvljanima.

1782. - Rođen italijanski kompozitor i virtuoz na violini Nikolo Paganini (Niccolo), čijoj su vještini savremenici pridavali magične moći. Majstorstvom sviranja violine i literaturom za taj instrument Paganini je obilježio, ne samo period u kojem je živio i stvarao, nego i historiju muzike uopće. Vladao je violinom kao niko ni prije ni poslije njega, te mnogo komponovao, između ostalog, pet violinskih koncerata, čuvena 24 kapriča za solo violinu, kamernu muziku.

1811. - Rođen američki pronalazač Ajzak Merit Singer (Isaac), koji je 1851. usavršio prvu šivaću mašinu za masovnu upotrebu.

1858. - Rođen američki državnik Teodor Ruzvelt (Theodore Roosevelt), predsjednik SAD od 1901. do 1909., čija je politika stvorila svjetsku silu od do tada izolacionističke Amerike. Inicijator je izgradnje Panamskog kanala, a za posredovanje u rusko-japanskom ratu 1905. dobio je 1906. Nobelovu nagradu za mir.

1867. - Italijanski revolucionar Đuzepe Garibaldi (Giuseppe) počeo marš na Rim, pokušavajući da grad oslobodi papske vlasti.

1914. - Rođen velški pisac Dilen Marle Tomas (Dylan Marlais Thomas). Pisao je priče, radio-drame, zbirke pjesama, uključujući zbirku "Smrt i ulazi", te autobiografsku skicu "Portret umjetnika kao mladog psa".

1918. - Britanske, francuske i italijanske snage u Prvom svjetskom ratu poslije trodnevnih borbi slomile habsburšku vojsku na italijanskom frontu. Austrougarska armija se raspala, jer su vojnici pobacali oružje i, siti rata, krenuli u zavičaj. 

1952. - Rođen Roberto Beninji (Benigni), slavni italijanski glumac i režiser.

1966. - Generalna skupština UN-a oduzela južnoj Africi starateljski mandat nad jugozapadnom Afrikom.

1969. – Dogodio se najrazorniji zemljotres u Banjoj Luci, jačine osam stepeni po Merkalijevoj, ili šest stepeni po Rihterovoj skali. Poginulo je 15 osoba, a više od hiljadu je bilo povrijeđeno. Materijalna šteta je bila ogromna.

1971. - Vlada Konga saopćila da je naziv te afričke zemlje promijenjen u Republika Zair.

1973. - Mirovne snage UN-a stigle u Kairo, da bi osigurale liniju razdvajanja između egipatskih i izraelskih snaga.

1978. - egipatski predsjednik Anvar el Sadat i izraelski premijer Menahem Begin dobili Nobelovu nagradu za mir.

1980. - umro Džon Hezbruk van Vlek (John Hasbrouck van Vleck), američki fizičar. Bavio se kvantnom teorijom magnetizma, molekularnim spektrima te kvantnom teorijom atomske strukture. Za doprinos poznavanju ponašanja elektrona u magnetskim nekristaličnim krutim materijalima dobio je Nobelovu nagradu za fiziku 1977. godine.

1991. - Sovjetska republika Turkmenistan proglasila nezavisnost od Moskve.

1999. - Haljina koju je holivudska zvijezda Merlin Monro (Marilyn Monroe) nosila dok je pevala „Happy Birthay, Mr. President“ predsjedniku SAD Džonu Kenediju (John Kennedy), prodata za 1.267.500 dolara, što je rekordna suma za dio odjeće prodat na aukciji.

2002. - Na predsjedničkim izborima u Brazilu pobijedio Luiz Inasio Lula da Silva koji je prvi brazilski predsjednik ljevičarskog opredjeljenja i predstavnik radničke klase.

2004. - Međunarodna federacija Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca saopćila da je tokom 2003. u prirodnim katastrofama poginulo 76.806 ljudi, što je tri puta više nego u prethodnoj, 2002. godini. Do porasta ljudskih žrtava došlo je zbog ekstremnih klimatskih promjena u svijetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.