SVE JE SPREMNO

Prijevremeni izbori za načelnika Općine Stari Grad 29. oktobra

Biračka mjesta se otvaraju u 07:00, a zatvaraju u 19:00 sati

Ukupno 36.195 glasača u Općini Stari Grad. Fena

FENA

27.10.2023

Prijevremeni izbori za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo bit će održani u nedjelju, 29. oktobra. Biračka mjesta se otvaraju u 07:00, a zatvaraju u 19:00 sati.

U skladu s Uputstvom o rokovima izbornih aktivnosti za održavanje prijevremenih izbora za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, izborna šutnja počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno u 07:00 sati ujutro 28. oktobra i traje do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno do 19:00 sati 29. oktobra.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je za učešće na prijevremenim izborima za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo ovjerila kandidature Irfana Čengića (SDP) i Dženana Selimbegovića (SDA).

Više od 36.000 glasača

U Centralni birački spisak (zaključno sa podacima 9. oktobra ove godine), za prijevremene izbore upisano je ukupno 36.195 birača i to 35.601 redovnih, osam lično i 586 birača registriranih da glasaju putem pošte. Putem mobilnog tima moći će glasati 179 birača.

Ukupno je formirano 46 biračkih mjesta, a na terenu će raditi i sedam mobilnih timova. Biračka mjesta za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima i za glasanje u odsustvu su pridružena redovnim biračkim mjestima.

Troškovi izbora

Procijenjeno je da će troškovi iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH za prijevremene izbore u Općini Stari Grad Sarajevo koštati 89.500 KM, dok će općina imati dodatne troškove za plaćanje naknada članovima biračkih odbora i druge sitnije troškove, tako da će se ukupni troškovi za provedbu ovih prijevremenih izbora znati nakon što se izbori provedu.

Za nadgledanje zakonitosti provođenja prijevremenih izbora za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, te koordinaciju i blagovremeno izvještavanje Centralne izborne komisije BiH o svim relevantnim činjenicama i okolnostima Centralna izborna komisija BiH je imenovala tri supervizora, saopćeno je iz Ureda za informiranje Centralne izborne komisije BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.