REKORDNA GODINA

"Eksplodirao” izvoz naoružanja: SAD i Bugarska najveći kupci bh. oružja i municije

SAD daju 71,3 miliona KM za naše proizvode. Do kraja septembra izvezeno oružja u vrijednosti od 218,7 miliona KM

Bit će oboren rekord po izvozu oružja. Facebook

Nerma Ajnadžić

27.10.2023

Podaci prvih devet mjeseci ove godine jasno pokazuju da bismo do kraja decembra mogli oboriti sve rekorde kada je u pitanju izvoz oružja i municije iz Bosne i Hercegovine.

Nastavak trenda

Naime, u vrijednosti od čak 218,7 miliona KM izvezli smo ovih proizvoda zaključno sa septembrom, a ukoliko se ovaj trend nastavi, 2023. definitivno će biti rekordna godina.

U poređenju s prvih devet mjeseci 2022., jasno je da je ove godine izvezeno čak 20 posto više, dok je za cijelu prošlu godinu oružja i municije izvezeno u vrijednosti od 253 miliona KM.

Povećanom izvozu u smislu vrijednosti sigurno je doprinijela činjenica i povećanih cijena, kako materijala tako i proizvoda.

Prema posljednjim podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, najveći kupac oružja i municije iz BiH jesu Sjedinjene Američke Države. One su dale 71,3 miliona KM za bh. proizvode.

Država iznenađenje

A onda slijedi iznenađenje. Bugarska, koja prošle godine nije bila ni među prvih deset kupaca, u prvih devet mjeseci 2023. dospjela je na drugo mjesto. U Bugarsku smo izvezli robe u vrijednosti od 27,3 miliona KM.

Na trećem mjestu je Turska (26,2 miliona KM), potom Saudijska Arabija (15,4 miliona KM) te Malezija (11,2 miliona KM) i Srbija (9,2 miliona KM).

Brojke - 59 miliona KM ukupna je vrijednost izvezenog eksploziva. 12,2 miliona KM od ukupnog iznosa dala je Srbija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.