1.744 PACIJENTA ČEKA

Nakon izdvajanja 10 miliona KM za Fond solidarnosti: Borba udruženja se nastavlja, ni protesti nisu isključeni

Prema procjenama udruženja, za liječenje najtežih oboljenja u ovoj godini nedostaje još oko 60 miliona KM

Serdarević: Većina kantona ima suficit. PFBiH

Alen Bajramovic

27.10.2023

Predstavnički dom Parlamenta FBiH jučer oko 2.30 sati usvojio je rebalans budžeta za 2023. godinu kojim je, pored ostalog, Fondu solidarnosti Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH osigurano deset miliona KM. 

Radi se o sredstvima za liječenje najtežih oboljenja koja, kako je poznato, neće biti dovoljna za više od 1.700 pacijenata s liste čekanja kojima svaki dan bez lijeka ili neophodne zdravstvene usluge predstavlja rizik. 

Prema procjenama udruženja, za liječenje najtežih oboljenja u ovoj godini nedostaje još oko 60 miliona KM.

- Naši sljedeći koraci su lobiranje da se ta sredstva obezbijede, 70 miliona, koliko je i potrebno. Ne odustajemo. Probudili smo svijest građana, Vlade, pa Skupštine. 

Očekujemo stavove kantonalnih zavoda. Inicijativa u Sarajevskom kantonu je krenula, jer ZZO KS ima suficit od 136 miliona KM. Većina kantona ima suficit, pa bi mogli učestvovati u rješavanju ovog problema do kraja godine – kazala nam je Alma Serdarević - Stefanišin, predsjednica Udruženja osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti Snaga u BiH.

Nakon dugogodišnjeg ignoriranja zakonske obaveze ranijih saziva Vlade FBiH, pacijenti očekuju da finansiranje Fonda solidarnosti od naredne godine bude sistemski riješeno. U proceduri je inicijativa da se sredstva iz doprinosa povećaju sa 200 na oko 250 miliona KM.

- Poslije 21 godinu stvorili smo klimu da se vlada zapita za neke stvari, uz pritisak pacijenata i udruženja. Oni jesu dali i zaključak da se i kantoni uključe, pa hajde da pozdravimo taj pomak. Međutim, ako ćemo svake godine morati praviti ovakve stvari onda možemo ići u nedogled. Mi okupljamo oboljele od reumatoidnog artritisa i bez adekvatnog liječenja moji pacijenti za pet godina postaju stopostotni invalidi. Državu liječenje reumatološkog pacijenta košta tri puta jeftinije nego da ga na liječi – ističe Alma Serdarević – Stefanišin.

U borbi za život predstavnici udruženja ne isključuju ni nove proteste, a u krajnjem slučaju i štrajk glađu sa više od 1.700 pacijenata sa liste čekanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.