NA DANAŠNJI DAN

Prije 15 godina preminuo Ismet Ico Voljevica, bh. karikaturist, arhitekt, slikar i satiričar

Danas je ponedjeljak, 30. oktobar/listopad 2023. godine, do kraja godine preostala su još 62 dana

Ismet Ico Voljevica. noviglas.hr

I.P./nadanasnjidan.net

30.10.2023

Na današnji dan 2008., u Zagrebu je, u 87. godini, nakon duge i teške bolesti preminuo legendarni bh. karikaturist Ismet Ico Voljevica. Osim što je bio jedan od naših najboljih karikaturista, bavio se i slikarstvom te ilustracijama crtanih filmova, a kroz svoje djelatnosti provlačio je satiru kojom se, ustvari, borio protiv svega što je lažno i nedostojno u čovjeku i društvu.

Ismet Ico Voljevica rođen je 18. jula 1922. godine u Mostaru, a gimnaziju je završio u Sarajevu. Prvi posao dobio je 1943. u sarajevskom kinu ”Dubrovnik”, gdje je radio kao crtač natpisa filmova i aranžer, da bi izdržavao svoje roditelje. Godine 1947., otišao je u Zagreb na studij arhitekture. Tokom studija je radio tri godine u humorističnom sedmičniku „Kerempuh“, gdje je objavljivao čuvenu karikaturu "Grga Protokol". Nakon „Kerempuha“ prešao je u redakcije „Globusa“ i „Narodnog lista“, gdje je tri godine objavljivao "Grgu". U izdavačkoj kući „Vjesnik“ radio je od 1957. do 1975., prvo u „Vjesniku“, koji je objavljivao "Grgu" svake srijede, a zatim u „Večernjem listu“.

Grand Prix za Grgu

U svom liku Grge i drugih karikatura, slika i crteža Voljevica je ostavio duh jednog vremena, ali je njegova kritika tadašnjih zbivanja iz ugla običnog, malog čovjeka, uz podsmijeh „klimavcima i beskičmenjacima“ aktuelna i danas.

Osim crtanja karikatura, Ico se bavio ilustriranjem knjiga i slikovnica, te primijenjenom grafikom u opremi, a bio je ilustrator crtanih filmova u studijima „Kerempuh“, „Interpublic“, „Duga film“ i „Zagreb-film“. Bio je jedan od prvih saradnika i urednika “Behara”, časopisa za kulturu KDBH “Preporod”, za koji je ilustrirao naslovnicu prvog broja na kojoj je slika Starog mosta u Mostaru prikazanog kao razbijeno ogledalo.

Ico je za svog Grgu osvojio Grand Prix u rodnom Mostaru, potom na Svjetskom festivalu karikature u Montrealu, a kasnije i u Zagrebu i Ankari.

1735. - Rođen američki državnik Džon Adams (John Adams), prvi potpredsjednik SAD i predsjednik od 1797. do 1801, jedan od autora Deklaracije nezavisnosti 1776. godine.

1751. - Rođen engleski pisac i političar irskog porijekla Ričard Brinsli Batler Šeridan (Richard Brinsley Butler Sheridan) koji se kada je bio član britanskog parlamenta (1780.-1812.) proslavio kao sjajan orator. Djela: komedije "Škola ogovaranja", "Suparnici", "Kritičar".

1762. - Rođen francuski pisac Andre Šenije (Chenier), jedan od najvećih pjesnika 18. vijeka. Pisao je nadahnute elegije, himne, ode, pjesme. Pozdravio je početak Francuske revolucije, ali se kao legalista odupro teroru, pišući oštre satirične stihove. Pogubljen je na giljotini 1794., dan prije pada jakobinskog vođe Maksimilijana Robespjera (Maximilien Robespierre). Djela: pjesme "Poslanica o mojim djelima", "Hermes", "Amerika", "Mlada Tarantinka", "Nera", "Slijepac", "Mlada zatočenica", "Jambi".

1871. - Rođen francuski pisac Pol Valeri (Paul Valery), jedan od najvećih evropskih liričara 20. vijeka, član Francuske akademije, Međunarodnog instituta intelektualne saradnje pri Društvu naroda u Ženevi i počasni doktor mnogih univerziteta. Djela: poeme "Mornarsko groblje", "Mlada Parka", eseji "Uvod u metod Leonarda da Vinčija", "O plesu".

1905. - U Beogradu osnovano Kulturno-umetničko društvo "Abrašević", nazvano po srbijanskom piscu Kosti Abraševiću.

1910. - Umro švajcarski filantrop Žan Anri Dinan (Jean Henri Dunant), tvorac ideje o Crvenom krstu i jedan od osnivača Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, 1863. godine. Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1901. Kao priznanje za izuzetnu službu u radu Crvenog krsta, 1965. je ustanovljena medalja "Anri Dinan", najviše odlikovanje Međunarodnog komiteta Crvenog krsta. Djela: "Sjećanje na Solferino", "Međunarodno bratstvo i milosrđe za vrijeme rata".

1918. - Kapitulacijom Turske, koja je u Prvi svjetski rat ušla 1914. na strani Centralnih sila, prestalo je da postoji Otomansko Carstvo.

1918. - Slovačka proglasila otcjepljenje od Mađarske i ujedinjenjem sa Češkom formirala Čehoslovačku, prvu državu stvorenu poslije raspada Austro-Ugarske u Prvom svjetskom ratu.

1931. - Rođen Đorđe Marjanović, jugoslavenski i srbijanski pjevač, najpopularniji tokom šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina 20. vijeka. Popularnost je stekao nakon televizijskog nastupa u kojem je otpjevao tada vrlo popularnu pjesmu "Zvižduk u osam". Đorđe je ostao upamćen najviše po svojim teatralnim nastupima na pozornici, u kojima je padao na koljena, plakao..., te na taj način pridobio brojne obožavatelje.

Od publike se oprostio koncertom u beogradskom Sava centru 2004. godine.

Za njegov 80. rođendan, u oktobru 2011., u Domu sindikata u Beogradu održan je koncert „Milordu s ljubavlju".

Preminuo je 15. maja 2021. godine, od posljedica Covida-19.

1932. - Rođen francuski filmski režiser Luj Mal (Louis Malle), koji je posebno insistirao na intelektualizmu. Filmovi: "Lift za gubilište", "Ljubavnici", "Zaza u Metrou", "Privatan život", "Viva Marija", "Kalkuta", "Lakom Lisjen", "Crni mjesec", "Atlantik siti".

1938. - Orson Vels (Welles) objavio na njujorškom radiju CBS radio-igru "Rat svjetova" na osnovu teksta Herberta Džordža Velsa (George Wells). Napad Marsovaca na Zemlju prikazan je tako uvjerljivo da su milioni Amerikanaca pomislili da je riječ o stvarnom događaju, što je izazvalo nevjerovatan haos i paniku u tom dijelu SAD.

1944. - Rođen Džemaludin Mušović, bosanskohercegovački legendarni fudbaler i fudbalski trener. Karijeru počeo je u FK Sarajevu, a 1966. godine prešao je Hajduk iz Splita s kojim je iste godine osvojio Kup Jugoslavije. Godine 1969., vratio se u FK Sarajevo, gdje je ostao do 1972., kada odlazi u belgijski Standard de Liege. Za Standard je u 58 utakmica postigao 24 gola. Nakon Standarda igrao je još i za LB Chateauroux, te za US Valenciennes.

Za reprezentaciju Jugoslavije igrao je u periodu od 1965. do 1968. godine.

Bio je trener Rudara iz Kaknja. Vodio je bosanskohercegovačka fudbalsku reprezentaciju u periodu od 1998. do 1999. godine. Također je obavljao funkciju selektora fudbalske reprezentacija Katara od 2004. do 2007. godine. Obavljao je i funkciju sportskog direktora u N/FSBiH.

1960. - Rođen Dijego Armando Maradona, argentinski fudbaler, svjetski prvak s Argentinom iz Meksika 1986. godine, jedan od najboljih i najpopularnijih svjetskih fudbalera svih vremena.

1967. - Prvi put u historiji kosmonautike sovjetski naučnici su letjelicama "Kosmos 186" i "Kosmos 188" izveli spajanje i razdvajanje vještačkih satelita.

1973. - Pušten u saobraćaj most na Bosforu, koji povezuje Evropu i Aziju.

1974. - Nokautom nad Džordžom Formanom (George Foreman) Muhamed Ali (Muhammad) se u 32. godini vratio boksu.

1977. - Umro Gustav Krklec, hrvatski književnik, prevodilac s ruskog, češkog, slovenskog i njemačkog jezika, prvi predsjednik Društva hrvatskih književnih prevodilaca. Bio je jedan od najvažnijih hrvatskih književnika 20. vijeka.

1986. - Rođen Tomas Morgenštern (Thomas Morgenstern), austrijski skijaš skakač. Prvu pobjedu ostvario je 2003. godine u Liberecu, pet dana nakon završetka turneje. Morgenštern ima dvije zlatne medalje s Olimpijskih igara u Torinu. Na početku sezone 2007./2008. imao je šest pobjeda u nizu, što je rekord svih vremena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.