MOSTAR

Skoro 30 godina traje borba porodice prvog predsjednika Uprave Veleža

Objekt se nalazi u zoni nacionalnog spomenika BiH

Vlahina kuća u Mostaru izgrađena 1922. godine. Avaz

Meliha Smajkic

31.10.2023

U Bajatovoj ulici na broju jedan, nedaleko od Starog mosta u Mostaru nalazi se rodna kuća Džemala Bijedića. Tačno prekoputa tog prelijepog kompleksa, koji od 1981.godine otvoren kao depandans Muzeja Hercegovina nalazi se Vlahina kuća. Danas je to jedan u nizu ruševnih objekata, kakvih je na desetine u tom dijelu grada, uprkos činjenici da su od rata, kada su uništene prošle skoro tri decenije.

Prva građevina

Na ploči kraj ulaznih vrata tog nekad modernog zdanja piše: „Vlasnik ove kuće je bio Mirko Vlaho, prvi predsjednik prve Uprave Fudbalskog kluba Velež, 1922., kada je ova kuća izgrađena. Nakon njega u ovoj kući je živjela njegova unuka Zorana Vlaho-Medan sa svojom porodicom do 1992.godine. Kuća je uništena tokom 1992.-1995.godine. Do danas, Zorana i njena porodica nisu uspjeli dobiti donaciju za popravku kao povratnici“.

Na ploči piše i da se kuća, koja je specifična po tome da je to bila prva građevina od armiranog betona u ovom dijelu BiH, nalazi u zoni pod zaštitom UNESCO-a.

Faksimil poništenja odluke. Avaz

Zapravo, Vlahina kuća se nalazi u zoni nacionalnog spomenika „Historijsko gradsko područje Mostara“.Vjerovatno je to bila jedna od otežavajućih okolnosti porodici Vlaho-Medan, da tokom prethodnih 20 i kusur godina redom dobijaju odbijenice od bezbroj institucija kojima se obraćala u vezi obnove kuće.

I, iako za zaštitu graditeljskog nasljeđa nema sistemskog rješenja, ipak, sredinom septembra je donesena odluka o pokretanju javne nabavke za projekat izvođenja radova na rehabilitaciji ratom devastiranog stambenog objekta Vlahina kuća.

Javni poziv

U odluci Agencije „Stari grad“ Mostar koja je pokrenula postupak, navedeno je da su sredstva u iznosu od 50.000 KM osigurana preko javnog poziva Federalnog ministarstva prostornog uređenja. Sredinom ovog mjeseca , nakon provedenog postupka i svih procedura, odabran je najbolji izvođač-GD „Bišina“ Mostar, s ponuđenom cijenom od 50.346, 27 KM s PDV-om.

Međutim, umjesto potpisivanja ugovora s tom građevinskom firmom, uslijedila je odluka o poništenju postupka javne nabavke, kako je to navedeno na stranici Agencije.

Istekla validnost

Nakon poništenja odluke u obrazloženju je istaknuto kako je je uvidom u registar izvođača na web-stranici Federalnog ministarstva prostornog uređenja utvrđeno da ovlašćenje za obavljanje radova o oblasti zaštite, konzervacije i rehabilitacije nacionalnih spomenika BiH važi do 4.oktobra, odnosno, da je validnost tog dokumenta istekla. Zbog zakonskih propisa, bez tog dokumenta, Agencija nije mogla zaključiti ugovor s ponuđačem Također, navedeno je da dio sredstava u iznosu od 3.000 KM sufinansira Dušan Medan, vlasnik kuće, budući da je njegova supruga Zorana lani preminula, a na osnovu sporazuma o partnerstvu s Agencijom.

Iako ponuđač ima pravo žalbe, ipak, vjerovatnije je da će postupak biti ponovo proveden.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.