SARAJEVO

Premijer Nikšić razgovarao s predstavnicima Svjetske banke

Direktorica Hadad upoznala je premijera Nikšića s aktuelnim programima koji bi bili od značaja za Bosnu i Hercegovinu

Sa održanog sastanka. Vlada FBiH

H. J. I.

31.10.2023

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić sastao se danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, sa predstavnicima Svjetske banke, koje je predvodila globalna direktorica za trgovinu, investicije i konkurentnost Mona Hadad (Haddad). U delegaciji su bili i menadžer jedinice za finansije, konkurentnost i inovacije za Evropu i centralnu Aziju Mario Guadamillas, šef Ureda Svjetske banke u BiH i Crnoj Gori Kristofer Šeldon (Christopher Sheldon), te viši specijalisti za privatni sektor Ruvejda Aliefendić i Tanja Latić.

Pomoć malim i srednjim preduzećima

Direktorica Hadad upoznala je premijera Nikšića s aktuelnim programima koji bi bili od značaja za Bosnu i Hercegovinu. Radi se o programu pomoći malim i srednjim preduzećima u procesu dekarbonizacije, a sve s ciljem sigurnog plasmana njihovih proizvoda na tržište Evropske unije i druge razvijene zemlje koje imaju pooštrene kriterije. Zatim o potencijalnim investicijama u vezi sa snabdijevanjem kritičnim mineralima za koje postoji velika potražnja u svijetu, a koje BiH posjeduje. Ona je istakla da njihov značaj za obnovljivu energiju i razvoj tehnologije, uz napomenu da bi ovo prirodno bogatstvo koje posjeduje BiH privuklo značajne investicije i ostvarilo dodatne vrijednosti našoj zemlji.

Direktorica Hadad je ukazala i na prednosti uključivanja BiH u regionalni program olakšanja trgovine u kojem su već sve zemlje zapadnog Balkana izuzev naše, uz naglasak da bi to bilo od velikog značaja za privredu, a da je politički neutralno za države.

Usvojeni paket energetskih zakona

Premijer Nikšić je upoznao goste s usvojenim paketom energetskih zakona i njihovim značajem, dodavši da se trenutno pripremaju podzakonski akti za njihovu provedbu. Također je ukazao na aktivnosti u vezi s pripremom fiskalnih zakona kojim se, kako je naglasio, omogućava rasterećenje domaće privrede.

Kazao je da u Vladi FBiH dobra atmosfera i da se akti za Parlament FBiH usvajaju jednoglasno, kao i da su spremni razgovarati o svemu što dovodi do unapređenja stanja u državi. Također je rekao da smatra da BiH treba biti dio integrativnih procesa koji idu u korist poslovanju domaće privrede, ali da o tome odluku donosi državni nivo.

Federalni premijer se gostima zahvalio za dosadašnju uspješnu saradnju Vlade FBiH sa Svjetskom bankom, izrazivši zadovoljstvo i nadu da će ta saradnja biti nastavljena i ubuduće.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.