"AVAZ" OTKRIVA

Slučaj koji opterećuje pravosuđe BiH godinama: Istražitelji na tragu ubicama Davida Dragičevića, slijede hapšenja!

U narednim danima bi trebalo biti uhapšeno nekoliko osoba koje se dovode u vezu s ubistvom mladića Davida Dragičevića

David Dragičević: Nestao 18. marta 2018. godine. Facebook

2.11.2023

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u narednim će danima na području Banje Luke poduzimati intenzivne istražne radnje s ciljem okončanja istrage koja se vodi u predmetu „David Dragičević“ za krivično djelo teško ubistvo, saznaje „Dnevni avaz“.

U narednim bi danima, prema našim informacijama, trebalo biti uhapšeno nekoliko osoba koje se dovode u vezu s ubistvom mladića Davida Dragičevića.

Preuzet predmet

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, nakon razmatranja dostavljenih spisa iz Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka i Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, donijelo je odluku o preuzimanju predmeta u vezi s nestankom i smrću Davida Dragičevića iz Banje Luke. To se dogodilo u aprilu 2021. godine.

Predmet vodi tužiteljica Ozrenka Nešković.

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rječice Crkvene u Vrbas. Okolnosti pod kojima je umro još nisu razjašnjene, ali bi istraga koju je preuzelo Tužilaštvo BiH konačno trebala rezultirati hapšenjima odgovornih.

Otkrivanje istine

Od kraja marta 2018. godine roditelji mladića Davor Dragičević i Suzana Radanović te članovi grupe "Pravda za Davida" na banjalučkom Trgu Krajine organizirali su protestna okupljanja s ciljem otkrivanja istine o ubistvu.

Roditelji su ekshumirali tijelo Davida Dragičevića u martu 2019. i prebacili ga u Austriju, nezadovoljni istragom, pritiscima te hapšenjima građana koji su ih podržavali.

Nada oca Davora

Davor Dragičević, Davidov otac, nakon što je Tužilaštvo BiH preuzelo istragu, kazao je da ne gubi nadu.

- Nade moje, porodice i grupe “Pravda za Davida” i svih ljudi koji nas podržavaju su okrenute prema Tužilaštvu BiH i glavnoj tužiteljici Gordani Tadić. Svjestan sam da će u narednom periodu biti još jači pritisak kako na nas tako i na Tužilaštvo BiH od MUP-a RS, koji je odgovoran za otmicu i ubistvo mog sina. Muriz, Ifet, grupa “Pravda za Davida i Dženana” i ja nikad nećemo odustati dok svi odgovorni u oba slučaja ne budu zakonski procesuirani. Njihov kraj je naš početak - rekao je tada Davor Dragičević.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.