TUZLA

Na listi čekanja za radioterapiju 106 pacijenata iz TK: Onkološki pacijenti se liječe u drugim kantonima

Niko od pacijenata praktično nije umro zbog toga što mu nije dat radioterapijski tretman, rekao je Tulumović

Konferencija za medije UKC Tuzla. RTV Slon

S. S.

2.11.2023

Onkološki pacijenti iz Tuzlanskog kantona i dalje terapiju ne dobijaju u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, već u drugim bolnicama u Federaciji BiH, jer ne radi linearni akcelerator. Nabavka novog uređaja je pokrenuta prvobitno 30. marta, ali je Ured za razmatranje žalbi, javnu nabavku poništio. Postupak je ponovo pokrenut 23. oktobra, a do nabavke tog uređaja, pacijenti će ili čekati, ili ići u druge bolnice da prime terapiju, piše RTV Slon.

- Niko od pacijenata praktično nije umro zbog toga što mu nije dat radioterapijski tretman. Hitne slučajeve vrlo brzo zbrinjavamo u Kliničkom centru u Mostaru, Kliničkom centru u Sarajevu i Kantonalnoj bolnici u Zenici, po hitnom protokolu - navodi dr. Denijal Tulumović, v.d. direktora UKC-a Tuzla.

Pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC-a Tuzla Igor Hudić kaže da se trenutno na listi čekanja za radioterapijski tretman nalazi 106 pacijenata.

- Ono što je bitno reći je da od tog broja, samo 37 pacijenata čeka na radioterapijski tretman između dva i tri mjeseca. Optimalno započinjanje radioterapijskog tretmana je do dva mjeseca - ističe on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.